Popular Post

Posted by : Cerita Farjannah Isnin, 13 Ogos 2012

Assalamualaikum(^-*)...

hai saudara dan saudari yang kacak dan cantik.. hehe.. apa khabar? u ollz sihat tak? okay...  hari ni jannah nak tunjukkan cara install  "font" yang korang download ke dalam komputer.. cara dia simple jee kan.. maybe ramai yang dah tau..api tak apalah.. jannah nak share kepada kawan-kawan yang masih blur atau tak tau lagsung.. di samping itu, kalau nak download ribuan font yang menarik  dan kreatif korang bole layari laman web ini dan KLIK SINI

okay, berbalik cara topik, senang je cara nak install font nie.. korang follow je ya apa arahan di bawah ni ya.. 

1) lepas download font tu, korang klik "open" di folder font itu.



2) double klik di "teacher_sez" atau korang punya font folder tu..
3) Kemudian select file font tersebut,dan copy ( Crtl+C ). 
     (note: kalau tiada button copy boleh tekan Ctrl+C)


4)selepas itu, korang pergi ke "my computer"
5) korang double klik pada "windows 7 (C:)"
6) pastu korang cari sebuah folder yang bernama "Windows" dan double klik pada itu.


7) ok .. selepas itu korang double klik dekat folder yang namanya "fonts"


8)Pastekan font tersebut dalam folder tu. Mungkin akan ada beberapa notification, awak klik saja ok ..

9) font korang akan di install. (anggaran masa: 1 sec)


10) kalau nak make sure proses install font ini menjadi korang boleh check sendiri.. korang tgk macam gambar di bawah nie ok..kalau folder yang korang paste tu ada..maka awak berjaya la install font tu kedalam komputer..


okay..dah selesai pun kita install font ke dalam komputer atau laptop.. semua font yang telah di install ini boleh digunakan untuk semua aplikasi software yang ada dalam komputer tu. Tak kiralah photoshop, illustrator, power point mahupun microsoft word.. hehe.. kalau ada sebarang pertanyaan, atau tak pahan dgn procedure yang jannah ajar nie..boleh tanya sendiri dgn jannah.. boleh tanya jannah di SINI.. selamat mencuba..

{ 1 comments... read them below or add one }

  1. kenapa dekat laptop saya xda "windows 7 (C:)" . Pastu macam mna ?

    BalasPadam

Komen Anda amatlah Dihargai, Segala Komen Adalah tanggungjawab Individu tersebut.

- Copyright © Cerita Farjannah - cerita farjannah - Powered by Blogger - Designed by de lala -