Popular Post

Posted by : Cerita Farjannah Ahad, 7 Oktober 2012



Berwaspada di 29 lokasi keras di sekeliling kamu. Didedahkan oleh Pengkaji Kumpulan Paranormal Scenes Investigator (PSI), Jamie Surina Hisham, bercerita mengenai lokasi keras yang pernah di jumpainya. Antara lokasi TOP, di Kuala Lumpur, yg di kenal pasti sbg sarang lokasi hantoo.

Menurut Jamie, lokasi yang disenaraikan, mempunyai story tersendiri yang terjadi kepada mangsa kejadian.Kekerapan kejadian dikaitkan juga dngan peristiwa semasa terutama menjelang hari hari perayaan.

Menurut polis pula, menjelang perayaan,pihak berkuasa akan menghebahkan kepada orang ramai mengenai lokasi2 maut di seluruh negara yang sering mengundang kemalangan jalanraya sebagai tanda peringatan agar pengguna jln raya berhati2.

Namun tidak ramai yang tahu, ada juga lokasi2 yang dikenal pasti berhantu diseluruh negara dan hasil soal selidik Perdana dengan pihak lain setakat ini terdapat 29 lokasi di Semenanjung Malaysia & hampir 1/2 daripada lokasi itu terdapat di KL.

Bagi mengesahkan lokasi tersebut PSI, Jamie Surina Hisham berkata,memang terdapat banyak tempat keras atau berantu yg pernah mereka jalankan kajian di sekitar KL.

“Di Bukit Tunku sahaja terdapat 4 buah banglo yang kami buat kajian didapati aktive dengan aktiwiti paranormal,”katanya.

Katanya lagi, ramai penghuninya terdiri daripada golongan elite, kawasan yang redop dengan pokok2 tinggi menjulang, menjadi lokasi menyeramkan setiap kali pemandu kereta atau motorsikal menempuh jalan tersebut.

Sementara itu, Ketua Kumpulan PSI yang dikenali dgn ‘Uncle Seekers’ berkata kumpulannya pernah membuat lebih 16 kali kajian di Highland Tower yang terkenal dengan kejadian kondominium runtuh pada satu ketika dahulu.

“Dulu highland tower memang active & keras tetapi sejak akhir-akhir ini,kajian kami mendapati kawasan terbabit sudah tidak aktif lagi” katanya lagi.

Antara tempat lain yg memang aktif berhantu ialah kawasan Jerat Cina di Ampang, Jerat Cina di Brickfield, kaw perkuburuan Islam Jalan Ampang dan Wad Lady Templer.






senarai 29 lokasi dikenal pasti:




1. Kondominium runtuh di Highland Tower, Kuala Lumpur.









2. Institut Victoria, Kuala Lumpur









3.Kubur Islam Jln Ampang,KL






4.Kawasan Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran Jambatan Sungai

Perak, Perak






5. Jirat Cina Brickfield, KL






6. Jalan KL ke Genting Highland Resort






7.Kawasan Kota Lama, Melaka





8.Kawasan Bukit Damansara, KL









9.Tobiar, Pendang.









10.Jirat Cina Ampang, KL






11. Kawasan berhampiran Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), Kuala Kubu

Bharu, Selangor






12.Lebuhraya karak (baru dan lama)














13.Hospital Lady Templer atau poliklinik, Cheras KL






14.Jalan Simpang Masuk 2 hala ke Kolej Melayu Kuala Kangsar, Perak






15.Rumah sewa rm50. Seksyen 2 & beberapa rumah lagi di Shah alam, Selangor.






16.Kawasan Kubur Panjang, Pendang.






17.Kediaman Elit Bukit Tunku, Kuala Lumpur

(salah satu daripada 4 biji tu)






18. Penjara Pudu,KL (telah dirobohkan, tiada lawatan di sini)









19.Kawasan berhampiran Tambun Inn,Perak






20.Kawasan berbukit di Telok Chempedak, Kuantan Pahang.






21.Simpang tiga di tengah bandaraya Georgetown berhampiran

Sekolah Tinggi Union, Pulau Pinang.



22. Kellie's castle di Perak












23.Kawasan hutan bakau di Kuantan, Pahang




24. Kawasan Lorong Petani, Alor Star, Kedah




25. Kawasan pejabat Bernama lama berhampiran Pekan Rabu, Alor Star Kedah.




26. Kawasan jambatan berhampiran jambatan Titi Haji Idris, Alor Star, Kedah.




27.Sekitar Puchong, Kuala Lumpur




28. Berhampiran Sekolah Kebangsaan Kuala Ampang




29. Kawasan di sekitar Sek Menengah Perempuan Bukit Bintang, KL





kalau ada pembaca yang pernah mengalami kejadian aneh di tempat-tempat tersebut atau dimana saja, bolehlah kongsikan pengalaman anda di FB jannah .. setiap perkongsian amatlah dihargai.

{ 102 comments... read them below or Comment }

  1. villa nabila JB seram gak.ehe

    rumah shah alam tu memg famous

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe.. memeh yg d shah alam tu berhantu..kekeh

      Padam
    2. Erm. Jln keras ya.

      Padam
    3. xseram pun rumah sewa 50inggit tu . bosan xde ape

      Padam
    4. br je pg mimaland ngn highland tower tp stkt ni x dpt lg nk rekod kmunculan2 yg brknaan

      Padam
    5. Kellie's castle pon kat sekolah saya pon rmi yg cita..

      Padam
    6. sy pun dh pegi kwsn highland tower tu, mmg tak dpt ape2, rumah rm50 ringgit xde ap yg memuaskn, dn kediaman d bukit tunku, 2 buah rumah yg kami masuk, hnye 1 yg dpt.. tp tu blm btol² cukup..

      Padam
  2. strawberry farm genting ke cameron tah tp tempat tu keras gak kan

    BalasPadam
  3. putrajaya dan sekitarnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha.. ramai vampire cekik darah rakyat ...

      Padam
  4. Highland tower tu memang berhantu

    BalasPadam
  5. Seram giler siot

    BalasPadam
  6. aku pernah lalu kat victoria institut tu...perghh..xde angin xde ribut tanda nk hujan tetiba belakang aku terasa angin sepoi2 berbahasa...meremang bulu2 tengkuk aku...sumpah xjalan kaki lalu kt situ lagi masa tu hihihi seram.

    BalasPadam
    Balasan
    1. As-salam..kepada sesiapa yg ada masalah gangguan jin,syaitan atau manusia boleh hubungi saya.saya dah pergi semua tempat2 yg dinyatakn.tetapi bagi saya semuanya biasa shj.tiada seram atau takut.bahkan saya dpt melihat makhluk2 ini berlari bertempiaran ada yg terkencing dn terberak apabila saya melihatnya.tiada satu makhluk pun yg dapat menandingi kuasa Allah..saya bersyukur diatas kehebatan ilmu Allah yg saya perolehi.InshaAllah..saya juga dapat mengubati pelbagai penyakit kecuali mati.0172057347.

      Padam
    2. Jump over a tall building please

      Padam
    3. Jump over a tall building please

      Padam
  7. As-salam..kepada sesiapa yg memerlukan bantuan untuk selesaikan masalah gangguan syaitan atau lain2 penyakit boleh hubungi saya.setakat ini saya tak jumpa lagi tempat yang benar2 berhantu.saya sendiri dah pergi ketempat tempat tersebut.bagi pandangan saya biasa saja tak ada apapun rasa takut.bahkan saya lihat semua makhluk2 ini bertempiaran lari sampai terkencing dn terberak apabila saya dapat melihat makhluk2 tersebut.akhir kata tiada siapa yg dapat melawan kehebatan ilmu Allah yg saya pelajari dn kuasai.0172057347

    BalasPadam
    Balasan
    1. Andai nk ajak pergi ke tempat2 tu blik....en sudi x?

      Padam
  8. Jalan menghala ke wetland putrajaya... driver taxi selalu kena kacau tengah malam seperti xada penumpang tgk cermin da wanita bawak anak kat sit belakang dan lain2

    BalasPadam
  9. Org cakap Cyberjaya berhantu. Lagi lagi kawasan area kru studios tu. Memang gelap. Anjing liar meraung2 situ. So far aku tak pernah kena kacau mahupun nampak hantu. Aku dah cabar suruh keluar pn x ada gak. Huhuhui

    BalasPadam
  10. aku macm prnah...tapi x thu mimpi or nyata...

    BalasPadam
  11. apa yang penting....dlam mlakukan ape aje perkara...kita harus dulukan allah...

    BalasPadam
  12. takut x takut takut x takut x takut!

    BalasPadam
  13. tak best pn tempat2 nie... cuba lh try g apartment riviera kat taman kenchana.... ngan mimbaland... ada brani...

    BalasPadam
  14. try lh kat apartment rivirea baru tahu apa tue erti seram........

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye pokcik
      Saya pernah tinggal situ dulu
      Sangat seram nak2 tingkat 11

      Padam
    2. Apartment riviera II mmg keras tmpt tu.. Org yg hati kering ja boleh meronda dlm apartment tu

      Padam
    3. Apartment riviera II mmg keras tmpt tu.. Org yg hati kering ja boleh meronda dlm apartment tu

      Padam
  15. Eeeii seram je dgr cerita...tp cuba banding mn lg takut..takut kt jin @ iblis yg juga makhluk allah ke..atau siksaan allah..ingat saudara saudari...hobi syaitan ni suka menyesatkan manusia....

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang betul .. kita patut takut atas siksaan Allah s.w.t . jin dan syaitan ni hanya sbgai ujian kita di atas dunia .. klu iman kita kuat in sha Allah selamat . jika x kuat .. tersesat dan terleka la kita dgn syaitan dan jin.. sbb itu kita kena sentiasa mengingati Allah s.w.t .. mengingatkan dan menasihati sesama kita adalah satu pkra penting . cuma sy nk jlaskan kpd kamu .. kita sbgai islam kne tahu hukum hakam agama .. wlaupun pkra kcil bg kita .. contoh nya tulisan allah .. salah disini . Allah baru btul .. Nya maha esa .. kita ptut bersyukur atas nikmatnya

      Padam
  16. poyo semua ni.. mana2 tempat pun ada jin dan syaitan... jangan cari penyakit dh r....

    BalasPadam
  17. sape yg leh bwk aku g apt riviera tu...aku skg tgh wat research utk paranormal xtvt..-wakil discovery channel-

    BalasPadam
    Balasan
    1. gua cakap lu, rumah gua pandan mewah, ari2 balik keje lalu kat situ, tak kira la petang ke malam, tapi sape yang lalu sambil tengok je dari luar pun da naik seram, aku tak tahu nama dalam senarai kat atas, apartment tu tak termasuk, padahal nak compare ngan yang lain2 itulah aparment paling seram....xd spe brni duduk dlm tu, bdk2 Kolej Islam dulu pnh tggl kjap je, then da sllu kna kacau, dorg pindah...

      Padam
    2. katb skolah aku pun berhantu.skolah aku kat NILAI nama skolah tu SMK TAMAN SEMARAK dulu skolah tu tempat tentera jepun gak... kebanyakannye kena rasuk.tempat yg kena rasuk ialah kat surau.baru jumaat minggu lepas budak perempuan sama kelas ngan aku kena rasuk kat surau.dia kena rasuk selepas habis baca yassin.tempat yg kena rasuk stakat ni ialah bilik stor sukan,surau,tandas lama kat tepi surau dan dalam kelas tu je yg aku nak kongsi kan so krg jgn skolah situ tau yeee... seram

      Padam
    3. dulu masa aku cuti kat hotel aku x ingat ape nama hotel tu.tapi dulu masa aku cuti ngan family aku kat hotel tu,waktu tu aku dah habis mandi,aku nak pakai baju la tiba-tiba aku nampak kattingkap ade sorang budak cina dia lambai tangan kat aku sambil senyum.lepastu aku takut,aku gi kat ayah aku,aku bagi tahu ape yg terjadi tadi lepastu ayah aku x percaya dan ayah aku x layan aku lepastu aku gi kat tingkap tu dia dah x de lepastu aku tengok bawah,rupa-rupanya aku ade kat tingkat 21 aku pun pelik macam mne bdk cina tu boleh naik.aku rasa seram aku terus pakai baju semua lepastu aku kluar dari bilik tu iyeee.... seram nyeeee

      Padam
    4. Aku bekas skola Tmn Semarak gak.
      Tp x pnh kena kacau

      Padam
  18. Apa kata try wat seekers kat uitm sabah (kampus kota kinabalu).dlu sy stdy kt sana 2006-2009.byk crita seram sy dgr cz sy ada gak borak2 ngn guard n senior2 kos lain (uitm sbh kcik je mmg blh kenal kos lain)..byk crita sbnrnye.tp yg sy nk highlight,fasa3 (blok akademik) kwsn tu paling atas skali (uitm sbh berbukit cz tepi laut,fasa3 ni bukit paling tggi.pemandangan mmg paling cntik antara uitm kt m'sia-menurut lectrer sy la).fasa3 ni mrupakan blok2 pentdbiran n akademik (skng dh terbiar rasanya cz dorg dh bina blok2 bru dkwsn tanah rata,bawah).menurut crita member yg menetap di Pusat Islam(masjid),sebaik jam 6pm,pak guard akan trun n xd guard pun kat fasa3 tu.kat sbh kol 6 mcm kol 7pm semennjung. Pusat Islam terletak d tengah2 jalan (kat kwsn berbukit gak) antar fasa3 dgn kwsn dataran kawad(bus stop). Tepi bus stop lak library (dlu dwn makan asrama lama-skng library pun dah pindah kat bawah gak.tp masa sy kt sana,masih lg library).sblh library lak,kwsn asrama lama yg sgt femes dengan Hantu Melati (google la kalo nak tau lbih lanjut).

    Apa yg sy nak highlight adlh kwsn fasa3 n asrama lama (ada 5 blok yg dh dtinggalkan.n sesapa didapati masuk area asrama lama ni blh dkenakan tndakan tatatertib,buang U kalo kantoi masuk).knp ketat sgt smpai kena buang U? Sy pun xpasti,tp asrama lama ni kalo masuk siang2 pun seram.sy dlu pnh curi2 masuk ngn roomate.kami berdua pmpn.ada lg sorg kwn roomate sy budak lelaki teman.jd,kami ber3 masuk snyap2.

    Masa kat area asrama lama tu dlm kol 3pm mmg kmi rasa seram.tp sy dh stndby bca ayt kursi 3x.so,ok la xd pape cuma rasa mcm ada something je.n kwsn tu snyi sepi.n ada kwsn pdg rumput yg cntik je mcm terjaga.tp sy terpandang 1 pintu d bwh 1 blok ni (mcm bilik warden asrama) yg pelik,pintu tu dah dimangga (kunci) ,luar die dipaku pakai papan2,n dihalang guna pekcgai perabot,meja etc yg dh xguna.sy pun pelik knp smpai mcm tu skali.xlama pastu sy dpt tau ,dlu ada bilik warden yg ada jin.jin ni pnh dibuang tp dtg balik.bilik tu kot.wallahualam .dlm 5min je kot kami kt sana then kami kuar (takut kedapatan sama guard,xpepasal kena buang U.sia2 je dh final sem).fasa3 tu dlu senior kos civil eng,bisnes etc yg lelaki pnh nk berkhemah kat sana,blum pun malam,dh pelbagai ganguan dorg kena.bkn tu je,budak kos pelancongan pn pnh sesaja nk wat seekers kat sana,siang2 pun kena ganggu.member kos sy pulak (dip sains) pnh tgkp gambr asrama tu malam2,dorg xmasuk,tp dorg duduk lepak kat taman kecik sblh library tu blatarbelakangkan asrama lama.bila gmbr dh snap,dorg tgk,ada langsuir terbang blakang dorg dlm gambr tu.

    Berbalik hal fasa3 lak,guard penah jaga mlm2 kat post guard.dia dh rasa seram sejuk,dia pasang ayat Quran,lg teruk 'benda' tu goncang post guard tu.byk la lg crita uitm sbh.kalo guard baru2,slalu je amk MC cz demam kena ganguan makhluk halus.sy pn byk pglaman kt uitm sbh tu.tp mls nk taip panjg2. Tp sy crita la 1,sy ni ajk pusat Islam (P.I).ada 1 kali masa mgrib,sy snap gambar sendiri guna kamera dgital(sy xboleh solat masa tu,jd sy tgu kwn2 lain n freshie2 hbis solat mgrib).masa tu P.I ada program n sy ajk..bila balik bilik,sy tgk gmbr td,rupa2nya blakang sy ada mcm lembaga bpakaian putih yg sgt slim n tinggi cm manusia lalu.kelihatan mcm kabur2 mcm kabus je.sy gtau mber ajk PI yg lain.dorg ckp,kwsn PI tu pun 'keras' gak. Sbnrnye byk lg crita,tp mls nak taip pnjg2.hehe.

    Ape2 pun kita xblh menafikan kewujudan makhluk ghaib ni. Solat n baca Quran slalu insyaAllah xde ape2.:-)


    Terima kasih krn mbaca komen sy yg pnjg lebar. Assalamualaikum :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Btul2.. aku pn prnah lalui jga pristiwa pelik kt tmpt tu.. petng2 jak pn da seram..

      Padam
    2. Btul2.. aku pn prnah lalui jga pristiwa pelik kt tmpt tu.. petng2 jak pn da seram..

      Padam
  19. Maaf sy ketinggalan...tumpang tnye yea.. apartment riviera to area mne??ad gambar x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. xpasti tp Riviera dekat area cheras or ampang...dekat dgn pandan indah..

      Padam
    2. rievera tu dekat2 dgn tmpt tinggal sye dlu.

      Padam
    3. bgnn riviera ni yg mana satu? yg terbengkalai belakang riviera 1 ke atau yg sblh kg cheras baru tu.. riviera 2?

      Padam
    4. sekarang da renovate baru, cantik suda...

      Padam
  20. Sekolah rendah sye dekat dgn Tambun Inn.. Byk jgak kes yg mnyeramkn dkt skolah sye tu..

    BalasPadam
  21. Cuba dtg kat area pantai puteri, melaka. Mmg la mula2 tgk ramai bdk2 muda mudi lepak. Tp sampai lalu kat satu selekoh tepi hotel terbengkalai tu baru dpt rase aura keseraman ++ aku jln2 ngan tunang aku penah nampak hotel tu gelap gelita tp ada satu bilik je yg ada penghuni. Lepas brape minggu aku lalu da xde penghuni langsung. Haiyoo~ tunang aku ckp dia penah kena sakat ngan kawan dia dulu kat situ.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kt selekoh dpn hotel lme tu dew kdai mkn..aku tme keje sne pnh lpak kdai ctu..

      Padam
  22. Ada tak orang investigate lorong bawah tanah dekat di Masjid Negara dan sekitar Museum Negara kemungkinan mereka akan dapat info.

    BalasPadam
  23. Kawasan berbatu kt teluk cempedak tu mmg brhntu pon..siang mlm ade hantu kt celah2 batu..aku dh penah terserempak dgn hantu2 ni buat projek atas batu kt teluk cempedak ni..kwn2 aku kt kuantan panggil pantai ni teluk cipap..minta pihak jabatan agama pantau hantu2 ni drpda terus buat seks atas2 batu..

    BalasPadam
  24. dkt sulamariah taman ta...saye dh pergi ade bangkai anjing...ade gmbr budak....kwn sye ejek gambr tu pastu mlm kne kacau

    BalasPadam
  25. Seriously mrsm kuala kubu bharu berhantu..that's my school

    BalasPadam
  26. Kenapa mrsm kuala kubu bharu berhantu? Saya student mrsm tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ade bdak kene pape x kat sana ? Or kene kacau ke? Saya tahun depan sekolah sana.. inshaa Allah.. kalo ade pape belaku bagi tau eh? Seram jgak bila tgk mrsm list skali..

      Padam
    2. kau gila

      Padam
  27. Bukit Putus Kuala Pilah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukit putus kat bahagian mana ? selalu lalu situ x de pon

      Padam
    2. Kat jalan lama sis. Saya cuma nak pesan, walaupun dalam macam mana pun ilmu sis, jangan lalu kat situ. Jangan cakap saya tak pesan

      Padam
  28. Dulu saya sek rendah Marian convent ipoh memang hari2 lalu depan tambun inn tu ...tempat tu memang laa berhantu dah sebelah dengan jerat cina...so far kalo saya tak pernah laa kena kaco tapi rasa seram tu ada laa jugak lagi2 bila balik sekolah time2 dah maghrib....

    BalasPadam
  29. betoi ka mrsm kuala kubu selangor tu ada.sbb adik sy skola situ.sllu anta dya xda pape puns.mohon penjelasan.

    BalasPadam
  30. Knp jalan dari seremban nk kuala pilah melalui(jalan lama) tiada dlm senarai ye? Sbb disitu pun salah satu tmpt yg plg aneh sehinggakan (jalan lama) itu jrg sngt digunakan sekarang setelah (jalan baru) telah dibina sekarang.Suatu ms dulu sekitar tahun 90 (jalan lama) trsbt tlh bnyk meragut nyawa pemandu yg melaluinya kerana krp terjadi kemalangan maut dan kenderaan hilang kawalan yg mnybbkn kenderaan terbabas dan terhumban kedlm gaung yg dlmnya lbh kurang 10meter.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Best ape bawak moto lelaju layan selekoh bukit putus...skang dah x syok sebab dah wat hghway.ngah2 syok2 layan selekoh ngan abg angkat...leh lak ade satu lagi hamba allah ikut join sekaki..nampak helmet tapi xde wajah...lengan baju je panjang..tapak tangan xde.jgn di tanya..ape yg sye buat...sampai aje kat gemas...demam dua....

      Padam
  31. Yg kt pandan indah tu budak2 kolej Islam tinggal...pandan kapitol lg seram

    BalasPadam
  32. xyah cari la mane tmpt brhantu..pi je msok hutan..pi je laut..jmpe la

    BalasPadam
  33. Ada x number owner yang rumah bunglow 50.00 tu sy nak sewa

    BalasPadam
  34. Nk seram dtg kt kmpung pulau pisang kt kedah.. Kmpung tu x besar mna pon.. Tp klau masuk time mlm.. Tambah pulak org luar.. Xleh kluar kmpung tu.. Xjumpa jln balik.. Serius kmpung tu keras giler.. Nk apa semua ada.. Bungkus ke ponti ke.. Macam2..

    BalasPadam
  35. Nk seram dtg kt kmpung pulau pisang kt kedah.. Kmpung tu x besar mna pon.. Tp klau masuk time mlm.. Tambah pulak org luar.. Xleh kluar kmpung tu.. Xjumpa jln balik.. Serius kmpung tu keras giler.. Nk apa semua ada.. Bungkus ke ponti ke.. Macam2..

    BalasPadam
  36. Nk seram dtg kt kmpung pulau pisang kt kedah.. Kmpung tu x besar mna pon.. Tp klau masuk time mlm.. Tambah pulak org luar.. Xleh kluar kmpung tu.. Xjumpa jln balik.. Serius kmpung tu keras giler.. Nk apa semua ada.. Bungkus ke ponti ke.. Macam2..

    BalasPadam
  37. As-kum. Kesemua 'penghuni2' kawasan2 awam diatas ( kecuali dekat jambatan plus/sg perak) dah dipindahkan. Beklah, jangan over sangat! Jika anda bermasalah dengan jin2 dsb, hubungi 0192176905.

    BalasPadam
  38. Artikel yang sangat bermanfaat sekali, semoga artikel ini juga bermanfaat untuk orang yang sudah membaca.

    BalasPadam
  39. Sy bukanlah pakar dlm kajian paranormal, tp sepanjang sy mngendalikan kumpulan paranormal sy, The Hidden Entity, byk tempat yg kami dah pergi dan 'hasil'nya sangat menakjubkan.

    Di sini sy senaraikan tempat² yg terbukti adanya kegiatan aktif paranormal:
    1. Kuarters lama JKR dan tasik Seksyen 13
    2. Kompleks hostel Sibertel Bangi
    3. Bangunan tinggal di Bukit Melawati
    4. Kawasan sekitar Metro Driving, Pulau Meranti, Puchong
    5. Banglo tinggal, Taman Tenaga, Puchong
    6. Sungai Congkak, Hulu Langat
    7. Mimaland, Gombak
    8. Rumah tinggal belakang Zoo Negara
    9. Persimpangan Sg Buloh-Jalan Duta dari NKVE
    10. Tapak lapang sekolah di Bukit Melawati

    Ini antara tempat² yang pernah kami pergi sebelum ni. Apa pun, nasihat sy jangan riak atau ingin mencabar kerana makhluk halus juga tidak suka dirinya dicabar. Simpan saja niat untuk melihat hantu² ni sebab bila 'dia' muncul depan anda, tanggung sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam. Mahkluk halus ini boleh dicabar. Tetapi sebelum mencabar,kita haruslah persiapkan dgn ilmu benteng diri dahulu. Jika semgat berani ad,tetapi tidak ada amalan benteng,kita mudah diserang makhluk halus ini. Ibarat kita berperang,tetapi tidak pakai bju besi dan xbwak senjata.

      Padam
    2. wsalaam ...........saya amat menyokong ulasan anda.

      Padam
  40. Pengalaman saya....selalu tempat2 yg dikatakan berhantu ni ada kaitan dgn Jin yg pernah dipanggil, dibela kemudian 'ditinggalkan' oleh tuan masing2. Contoh, jirat Cina berhantu ada kaitan dgn amalan sifu2 budha kalau simati cina tu rajin jumpa tok sami dan minta macam2 (pengalaman kerja dgn staff cina), hantu2 di kawasan kampung ada kaitan dgn amalan syirik orang2 kampung di kawasan tertentu.Saya pernah baik dgn satu kawan budak kampung hulu yang komunitinya masih mengamalkan amalan 'kuat berbomoh' dalam semua aspek kehidupan harian mereka. Beberapa upacara mereka ini sangat menakutkan, syirik dan bercampur aduk antara Islam dan amalan kuno Hindu/orang asli.Cara percakapan mereka juga menakutkan dan hidup orang2 ini (termasuk kawan saya) seolah2 berada di alam maya dan jika ada pendamping, cara tuturnya kita tahu dia ada masanya 'menjadi orang lain'.Kesan paling ketara bila orang2 ini tak suka dan selalu elak solat, tak duduk diam bila orang baca quran atau dengar azan dan pegang quran pun tak mau.Hakikatnya, bila ajal sampai, roh dan jasad manusia pergi bertemu Ilahi, tetapi mahluk 'api' ini tak mahu keluar atau tinggalkan tuan/ zon selesa mereka berada.Apa pun tindakan kita, Jin jangan diseru, kata orang putih "speaking of the devil, here he comes" (dah panggil dia datang, dan tak nak balik) - hati-hati baca sastera Shakespeare dan tulisan kuno Inggeris: kandungan puisinya juga adalah seru2 memanggil mahluk 'api' ini yang hanya difahami orang yang dalam kajian literasinya. Kedua, janganla cuba2 nak belajar 'membela' kalau tak tahu 'membuang' kerana kesianlah pada keturunan tuan2 yang terpaksa tanggung akibat dan azabnya hidup dengan mahluk ini. Ketiga, percayalah, dan percayalah bahawa hanya kuasa Allah dapat melindungi manusia dari tipu daya dan gangguan syaitan dan mahluk 'api' ini.Apa-apa pun, mempercayai wujudnya 'mahluk' ini adalah sebahagian rukun Iman dalam Islam, tapi Islam juga mengajar manusia "Aku berlindung dengan nama Allah, yang mencipta sekelian mahluk. Aku berlindung dengan Allah dari kejahatan jin dan manusia, dan tiada yang lebih berkuasa daripada kuasa Allah yang Maha Pemurah dan Penyayang, Pelindung manusia sekalian alam. Kuncinya : Percaya,Yakin dan Usaha.InsyaAllah.

    BalasPadam
  41. Pantai puteri seram ?????

    BalasPadam
  42. Ye ke kota A famosa berhantu

    BalasPadam
  43. KALU NAK SERAM...MASUK KUBUR
    KALU NK HALAU JIN MTK BANTUAN ALLAH , XYAH PGL ORG YG ORG CAM KITA JGK..

    BalasPadam
  44. Universiti Perguruan Sultan Idris Tg Malim kampus lama.. Sape brani g la lepak sne mlm2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dari mencabar berani tgk hantu pergi tempat hantu baik anta tambahkn amalan seharian...hafazz surah2 baca kahfi....dtgkn diri ke masjid2...lebih afdal wallahualam

      Padam
  45. Jangan takut kat hantu, takut kat اللہ ja

    BalasPadam
  46. Mimaland pon seram gak

    BalasPadam
  47. Bosan gilerrrr dooo

    BalasPadam
  48. Kediaman rasmi PM lagi seram

    BalasPadam
  49. riviera tmn kencana tu..tpi jln jer.lalu lalang kereta llu.ari2 sy lalu situ..skang dia renovate bole plak buat kondo utk dijual.agak2 org mana la yg akn bli.dr luar meme 5 star..tp horrror..erghh

    BalasPadam
  50. ampg kencana riviera da dijual unit utk org luar..seeker sila amik perhatian.haaha

    BalasPadam
  51. Ada.seorg hamba allah pernah beritahu sye...makhluk2..halus ni pn xnk jpe.kita..sebab dia.malu..seandainya terserempak.rezeki.kata nya....tapi.kalo.buleh.jgn.di cari...buruk.padahnya...tmpt.tepat sye x tau...cobe g kampong pulau.....sekitar pahang...
    ...sye.x tau....tapi.org ckpt

    BalasPadam
  52. Kediaman rasmi pm sgt seram.. Ad mkhluk rmbut lg besr dri kepala.. Seram baii.. Xlalu nk tgk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kediaman pm memang seram tapi istana melawati lg seram terpaksa di tukar ke jln duta

      Padam
  53. Bagi seorang guruCara Menghilangkan Bekas Jerawatmemang dibutuhkan sebagai penghasilan tambahan. Bagi anda yang ingin beli mesin baru tentu butuh referensi
    Cara Menghilangkan Komedoterlengkap. Jerawat membandel terkadang muncul pada area wajah dan
    cara Memutihkan Gigiini cukup sebenarnya cukup mudah bisa dengan ramuan alami. Punya masalah dengan jerawat baca
    cara menghilangkan jerawatberikut ya agar cepat sembuh. Bekas jerawat terkadang mengganggu lihat
    cara menghilangkan jerawat secara alami yang efektif dan ampuh. Daripada memakai obat kimia mending dengan
    penghilang jerawat yang menggunakan bahan herbal. Jerawat yang ngeselin jerawat batu
    cara memutihkan kulitlihat disitus kami ya!Jerawat memang menyebalkan sikat segera
    pemutih wajah alamidan ampuh dijamin hilang. Ketika memilih terjun ke dunia usaha maka harus juga tahu
    pemutih kulit yang cocok untuk dijalankan. Memulai usaha membutuhkan modal walau
    pemutih muka alami disini untuk membandingkannya dengan yang lain.

    BalasPadam
  54. jadikan sebagai pedoman hidup anda............

    BalasPadam
  55. Lebuh karak mmg seram..tu la last n first aq nk drive sorg2 p kuala selangor.... Boleh sesat kat sawah padi mana tah..4 kali pusing tmpt sama..sesat time otw dri kuala selangor nk balik kl.. Time tu x silap lalu ikut jalan alternativ ke kuala lumpur

    BalasPadam
  56. KISAH NYATA..............
    Ass.Saya IBU AYU.Dari singapura Ingin Berbagi Cerita
    dulunya saya pengusaha sukses harta banyak dan kedudukan tinggi tapi semenjak
    saya ditipu oleh teman hampir semua aset saya habis,
    saya sempat putus asa hampir bunuh diri,tapi saya buka
    internet dan menemukan nomor AKI wowo,saya beranikan diri untuk menghubungi beliau,saya dikasi solusi,
    awalnya saya ragu dan tidak percaya,tapi saya coba ikut ritual dari AKI wowo alhamdulillah sekarang saya dapat modal dan mulai merintis kembali usaha saya,
    sekarang saya bisa bayar hutang2 saya di bank Mandiri dan BNI,terimah kasih AKI,mau seperti saya silahkan hubungi AKI wowo Taat Pribadi di nomor 085328880180 AKI wowo Taat Peribadi,ini nyata demi Allah kalau saya bohong,indahnya berbagi,assalamu alaikum.

    KEMARIN SAYA TEMUKAN TULISAN DIBAWAH INI SYA COBA HUBUNGI TERNYATA BETUL,
    BELIAU SUDAH MEMBUKTIKAN KESAYA !!!

    ((((((((((((DANA GHAIB)))))))))))))))))

    Pesugihan Instant 10 MILYAR
    Kami dari padepokan mengadakan program pesugihan Instant tanpa tumbal, serta tanpa resiko. Program ini kami khususkan bagi para pasien yang membutuhan modal usaha yang cukup besar, Hutang yang menumpuk (diatas 1 Milyar), Adapun ketentuan mengikuti program ini adalah sebagai berikut :

    Mempunyai Hutang diatas 1 Milyar
    Ingin membuka usaha dengan Modal di atas 1 Milyar
    dll

    Syarat :

    Usia Minimal 18 Tahun
    Berani Ritual (apabila tidak berani, maka bisa diwakilkan kami dan tim)
    Belum pernah melakukan perjanjian pesugihan ditempat lain
    Suci lahir dan batin (wanita tidak boleh mengikuti program ini pada saat datang bulan)
    Harus memiliki Kamar Kosong di rumah anda

    Proses :

    Proses ritual selama 2 hari 2 malam di dalam gua
    Harus siap mental lahir dan batin
    Sanggup Puasa 2 hari 2 malam ( ngebleng)
    Pada malam hari tidak boleh tidur

    Biaya ritual Sebesar 10 Juta dengan rincian sebagai berikut :

    Pengganti tumbal Kambing kendit : 5jt
    Ayam cemani : 2jt
    Minyak Songolangit : 2jt
    bunga, candu, kemenyan, nasi tumpeng, kain kafan dll Sebesar : 1jt

    Prosedur Daftar Ritual ini :

    Kirim Foto anda
    Kirim Data sesuai KTP

    Format : Nama, Alamat, Umur, Nama ibu Kandung, Weton (Hari Lahir), PESUGIHAN 10 MILYAR

    Kirim ke nomor ini : 085328880180
    SMS Anda akan Kami balas secepatnya

    Maaf Program ini TERBATAS.INFO LEBIH JELAS KLIK DISINI!

    BalasPadam
  57. Salam sume..sy nk bg cdangn pd grup2 aktiviti paranormal malaysia utk try wt kajian d Port Dickson.ade bbrpe tmpt yg dknl psti sbgai tmpt yg aktif paranormal.antaranya sbuah banglo lama d hdapan Corus Paradise Hotel Port Dickson n bbrapa lg tmpt mgikut cerita pnduduk stmpat.tq..

    BalasPadam
  58. Lot banglo taman maju rapat Ipoh.. dekat dgn airport.. lot paling hujung sekali

    BalasPadam

Komen Anda amatlah Dihargai, Segala Komen Adalah tanggungjawab Individu tersebut.

- Copyright © Cerita Farjannah - cerita farjannah - Powered by Blogger - Designed by de lala -