Popular Post

Cerpen : Surat kepada sahabat

By : Cerita Farjannah


kepada sang sahabat



kepada sahabatku,

         Tidak pernah sekalipun aku menyangka insan yang ku anggap sebagai seorang kawan yang baik ternyata dalam diam ingin menjauhkan diri dengan aku dengan cara sengaja membina tembok yang kukuh agar tidak boleh dirobohkan lagi. Seorang insan yang pernah menyebutku sebagai seorang sahabat yang paling baik yang pernah ditemuinya kini berlalu pergi dari hidupku dengan alasan yang konyol.

         Ingin dijadikan cerita, kami berempat boleh dikatakan macam belangkas.. kawan baik la katakan.. aku, Liza, Tasha dan Aiman merupakan penuntut tahun akhir  dalam bidang kejuruteraan di universiti awam.. au tidak kisah sekiranya Aiman jatuh cinta dengan Tasha.. ye la.. tasha ni orangnya cantik, putih gebu macam idol KPOP gitu..

         Yang meruntun jiwa ini bila Aiman yang sangat rapat dengan aku pada ketika itu, mula menjauhkan diri dengan tak lagi bersembang kencang seperti yang biasa kami lakukan.. dia tidak pernah lagi berkongsi masalah dia mahupun berkongsi kegembiraan.. aku tidak pernah menghiraukan semua itu sehinggalah Tasha memberitahu aku yang dia rasa bersalah dengan perkara yang berlaku..

         Only then aku tahu yang Aiman sebenarnya telah lama jatuh cinta kepada Tasha bila tasya ceritakan segalanya.. dan alasan itu dijadikannya sebagai titik tolak untuk menjauhkan diri dari aku dan juga Liza.. jujur la aku katakan.. sedih, kecewa, sakit hati ....semuanya ada.. complete! circle aku ni .... sangatlah kecil.. kerana bagi aku, biar lah kawan di sekeliling aku ni sikit.. tapi semua yang boleh di harap anggap sebagai "REAL FRIEND"... tapi agaknya semua tu mustahil kot..

Aiman tak pernah tahu.. betapa susah payah nya aku memulihkan persahabatan kita bila kita berempat berselisih paham dan bergaduh.. i put my all effort to fix our friendship ... sebab apa? sebab korang tiga kawan baik yang aku ada.. i put aside my damn huge Ego for the sake of our frienship.. dan teka apa aku dapat?? tiada...

time kita gaduh tu, aku sedaya upaya pujuk Tasha dan Liza supaya jagan terasa hati dengan kau..walau pada hakikatnya.. memang kekadang aku tak nafikan yang kau ni oversensitive dan mudah terasa hati.. walau apa pun, Aiman masih kawan aku.. semua bad side kau aku terima.. sebab aku ikhlas berkawan.. kau tak pernah sedar yang segala benda yang kau cakap dengan aku tu kekadang menggores hati aku.. aku let go ja.. x da la mau terasa.. but then.. its all for nothing..

dan, kau ingat tak satu malam tu.. yang kau dengan Tasha tengah Discord main ML tu.. aku tengah dok nyanyi sebelah tasha.. (sebab katil kami bersebelah) dan ko marah dan ckp "hey tasya ko letak earphone itu kat mulot si tutt ka" kot ye pun nak tegur.. bole je kan.. ko tegur elok elok.. aku time tu kecik jugalah hati.. tapi aku oke ja.. then after few minutes aku keluar dari bilik.. supaya tak ganggu korang..

kalau kau terasa hati dekat aku, mahupun liza dan tasha.. aku akan jadi orang first yang akan cakap "im sorry" dengan kau.. bukannya sebab aku ni bersalah.. tak.. aku minta maaf ja untuk jaga persahabatan kita.. tapi kau tak pernah hargai itu...

walaupun aku yang terasa hati time kau pekik aku nyanyi kuat sangat time korang discord.. aku still initiate conversation untuk minta maaf.. dan paling sedih bila kau cakap... " kalau kau tak tegur memng aku tak akan tegur kau sudah" ..kau bayang la perasaanku... seolah olah tiada value persahabatan kita..

aku jujur tak tahu nilai friendship kita... bila kau cakap dengan aku yang "aku nda boleh imagine yang kau tunjukkan seburuk buruk perangai kau dengan aku".. sayu hatiku... tapi akuu...


How to deal with freeze laptop

By : Cerita Farjannah
I often encounter with this problem nowadays. Firstly, i try to shut down my laptop like usual but sadly it wont work.. so i force to shut it down by closed the laptop. and more surprisingly when i reopen the laptop and hell yeah it still freeze.. what to do then? instead, if the desktop computer was freeze, just turn off the power supply and it shut off... but what to do with freeze laptop?

step 1
power button


press on the power button for about 10-15 second and your laptop will shut down.

done already.. as simple as ABC is it?
comment on the box below if you got questions and doubt..

Tag : ,

How to see password behind an Asterisk

By : Cerita Farjannah

how to see password behind asterisk

hi guys, i wanted to share trick on how to view password behind an asterisk. hope you guys enjoys..


STEP 1

Create Bookmark with the browser that you use
EX: asteriskpassword


STEP 2

fill in the URL bar with this java-script:

avascript:(function(){var s,F,j,f,i; s = ""; F = document.forms; for(j=0; j<F.length; ++j) { f = F[j]; for (i=0; i<f.length; ++i) { if (f[i].type.toLowerCase() == "password") s += f[i].value + "n"; } } if (s) alert("Password is:nn" + s); else alert("Cerita Farjannah did not find the password");})();

STEP 3

login your facebook account or whatever application that you eager to view the password, then click on the bookmark created previously and see the result. it will pop up the dialog with the password behind the asterisk


keperluan pribadi dan barang yang diperlukan untuk ke kolej matrikulasi labuan

By : Cerita Farjannah


kml


Assalamualaikum dan salam sejahtera.. terdetik pulak hari ni nak share pasal kolej matrikulasi labuan.. so, bagi adik adik lepasan spm semua pasti nak juga tahu kan.. barang apa yg patut di bawa ke kolej kalau diizikan tuhan melanjutkan pelajaran di sini.. ok.. jannah tamau cakap bayak.. so i akan listkan semua benda yg saya rasa korang patut bawa memandangkan saya juga merupakan pelajar di kolej ini..

KEPERLUAN PERIBADI PELAJAR (MINIMUM)

Pelajar Lelaki

1. Kemeja berlengan panjang 5 helai ( untuk pakai seminggu)

2. Seluar panjang (slack) berwarna gelap 5 helai

3. Tali leher 1 helai

4. Baju Melayu (Pelajar Islam) 1 pasang  (tak payah bawa byk.. jarang sekali baju melayu ni korang pakai,,, seriuss)

5. Songkok (Hitam Sahaja -Pelajar Islam) 1 buah

6. Pakaian Sembahyang (Pelajar Islam) 2 pasang

7. Baju T berkolar 3 helai ( depand dengan awak je la ni.. biasanya baju ni korang akan pakai bila nak hadiri kelas malam)

8. Selimut 1 helai

9. Kasut kulit/ PVC 1 pasang

10. Kasut sukan 1 pasang

11. Sarung kaki 3 pasang

12. Seluar trek 2 helai

13. Keperluan peribadi yang lain seperti baldi, sepit kain dan lain lain boleh je beli kat sini..

14. Sarung bantal dan cadar
 

Pelajar Perempuan

1.Pakaian (sopan dan kemas) 3 pasang (ni pakaian harian korang.. )

2.Pakaian sembahyang (Pelajar Islam) 2 pasang

3.Baju T berkolar dan berlengan panjang 2 helai



serta item (8 -14) seperti untuk pelajar lelaki


cuma unuk pelajar perempuan muslim, korang hanya dibenarkan memakai baju kurung je masa nak pergi kuliah dan outing. so saya cadangkan bawalah baju kurung lebih daripada lima helai kalau anda sama macam saya yang liat nak cuci pakaian tiap hari. tapi, bagi pelajar bukan islam, anda diberi kelonggaran untuk memakai kemeja beserta skirt labuh bila nak outing..

sebelum terlupa, seterika, heater, dan periuk nasi.. boleh ka di bawa???

untuk seterika, saya cadang tak payah bawa... bikin berat jee.. kenapa?? satu bilik satu seterika dah cukup and kuota untuk seterika adalah 2 per satu bilik.. sebab kalau satu dorm semua pakai seterika pada masa yang sama maka berlakulah short circuit dan bergelaplah anda untuk sepanjang malam.... untuk heater, hah!! yang ni lebih baik masing masing ada supaya senang nak buat air atau massak maggi...

then untuk periuk nasi.. sebenrnya yang ini tak boleh bawa.. diharamkan.. tapi still kiterang bawa sebab nak jimat al maklumlah elaun rm250 jerr... kalau nak bawa benda terlarang tu pandai pandai la sorok eh..


kalau ada apa apa ang korang nak tanya sila komen kat bawa ye.. SAYA BANGGA MENJADI WARGA KML.. haha..


hah.. ni time kami attent program luar kml under unit koko.. sempoi kan pakaiaan kami..haa

ni buddys praktikum saya.. hee BP2T7..  saya just nak bagi cth pakaian yang korang akan gunakan bila nak pergi kuliah..

shortcut yang menarik untuk keyboard pc

By : Cerita Farjannah
Assalamualaikum dan salam sejahtera, hari ini saya ingin berkongsi tentang shortcut –shortcut yang terdapat dalam keyboard korang untuk pc korang.... apa yg terkurang kelak korang tolong komen dan tambahan ye.. shortcut ini boleh diguna untuk windows 7 dan xp.

1.       CTRL +C = copy  dokumen ataupun gambar
2.       CTRL + X = untuk ‘cut’ dokumen dan lain lain
3.       CTRL +V= untuk paste benda yang kita dah ‘cut’ ataupun bahan yang telah kita copy
4.       CTRL +O= untuk buka file
5.       CTRL +A= untuk pilih (select) semua content yang ada dalam windows atapun mana mana page
6.        CTRL +Z= untuk batalkan task yang kita buat sebelum ini
7.       CTRL +S= simpan fail
8.       CTRL +ESC=  masuk dalam menu-menu windows kita
9.       CTRL +à= pergi ke perkataan seterusnya
10.   CTRL +ß= pergi ke perkataan sebelumnya
11.   CTRL +F= cari dokumen.
12.   CTRL +H= cari dan gantikan ayat
13.   CTRL +B= tebalkan text yang dikehendaki
14.   CTRL +I= italics text yg dikehendaki
15.   CTRL +U= menggariskan ayat yg dikehendaki
16.   CTRL + (+)= zoom in
17.   CTRL + (-)= zoom out
18.   ALT + TAB= pilih diantara aplikasi yang terbuka.
19.   ALT+ F4= menutup sesuatu aplikasi yg dibuka
20.   ALT+D = pergi kepada ‘adress bar’



 #maafkan saya, saya tak mahir nak terngkan dalam bahasa melayu yg betul.. tak tahu istilah yg sebenar la katakan.. kalau keliru Tanya je ok? Maaf atas segala salah dan silap…SYS..

Tafsiran di sebaik mimpi siri 3

By : Cerita Farjannah
Assalamualaikum dan salam sejahtera, hari ini saya akan berkongsi sedikit tentang tafsiran di sebalik mimpi siri 3 yang akan membincangkan tentang mimpi terhadap haiwan. Diharap ilmu yang dikongsi akan dimanfaatkn sebaik mungkin dan janganlah terlalu mempercayainya kerana ia adalah Cuma tafsiran. Berdoalah kepada Allah untuk memohon petunjuknya. credit kepada cik puspawati




tafsiran di sebalik mimpi siri 2

By : Cerita Farjannah
tafsiran di sebalik mimpi siri 2


1) Apa pula ertinya jikalau anda bermimpi gigi anda tanggal atau anda mengdakan kenduri?
Jawapan: akan ada keluarga anda yang akan sakit tenat dan meninggal dunia


2) apa pula tafsirannya jikalau anda bermimpi baha rumah anda kebakaran?
Jawapan: alamatnya akan tiba kekayaan yang akan datang berlarut larut.


3)jikalau anda bermimpi kereta mayat lalu dihadapan anda?
Jawapan: alamatnya semua yang nd usahakan akan membuahkan hasil

4) maksud jikalau anda duduk di jambatan?
Jawpan:alamatnya anda akan menerima rezeki

5) bermimpi jikalau anda sedang duduk di dalam dua atapun trtidu di dalam gua?
Jawapan: anda akan menerima suatu peluang baru yang kelak membahagiahkan hidup anda selama lamanya

6)maksud jikalau anda bermimpi naik motor?
Jawpan: alamat semua yang dcita citakn akan menjadi kenyataan

7) bermimpi bahawa anda menjadi pengantin baru?
Jawapan: alamat akan mendapat duit ataupun kesusahan

8) Jikalau and bermimpi  orang sakit menzarahi rumah anda?
Jawpan: alamat akan mendapat sakit ataupun halangan

9)jika anda bermimpi mendapat pelajarn ataupun teladan daripada orang sakit yang menzirahi anda?
Bermaksud anda akan lepas dari penderitaan dan kesusahaan

10) jikalau anda bermimpi anda mencuci muka?
Jawapan: alamat akan dihindar daripda kesusahan yang telah dihadapinya selama ini.

11) jikalau anda bermimpi duduk atau menghampiri penjara.
Jawapan: akan bebas daripada kesusahan yang mmbelenggu hidupnya selama ini.


12) bermimpi memukul isteri anda
Jawapan: akan brlaku kehancuran dalam rumahangga yang anda bina selama ini.


13) Maksud jikalau anda makan sambil berlari?
Jwpan: rezeki yang besar akan mendatangi anda


14) maksud jikalau anda bermimpi dikejar oleh orng yang jahat?
Jawapan:alamatnya akan mendapat rezeki dan jika anda peniaga, maka segala barangan perniagaan akan laris trjual.


15) bermimpi berassa anda tidur di tanah?
Jawapan: alamatnya hatinya akan susah dipengaruhi oleh orang lain.


16)bermimpi bahawa darahnya keluar daripada jarinya?
Jawapan:alamat akan mendapat wang dan harta


17)bermimpi merasa kepalanya bertanduk dua?
Jawapan:akan naik pangkat dan naik gaji


18) bermimpi merasa kepalanya brtanduk Satu
Jawapaan:akan mendapat celaka


19)bermimpi melihat matahari dan bulan bertemu?
Jawapan: insyaallah anda akan mendapat anak dan soleh dan solehah


20)bermimpi melihat tanah atau gunung runtuh
Jwapan: akan mendapat kesusahan yang mesti dicri jalan keluarnya secepat mungkin bagi mengelakkan sesuatu yang buruk daripada terjad.


21) bermimpi anda membongkar kubur orang mati
Jawapan: akan beruntung dalam Sesutu perkara


22: bermimpi melihat langit terbelah
Jawapan: akan menghadapi kematiaan orang tua anda


23)bermimpi anda bergaduh dengan saudara atau adik beradik sendiri
Jawapan:segala yang anda usahakan insyaAllah akan membuahkan hasil


24)bermimpi melihat orang perempuan membawa isau
Jawapa: ada akan menimang cahaya mata


25) bermimpi mencuc muka di sinki
Jawapan: akan segera dipinang dan bertemu jodoh


26) bermimpi rumah anda begitu terang
Jawpan: akan menghadai kesukaran


27)tembok rumah roboh
Jwapan:apa yang telah dikerjakan akan menerima kerugian yang amat besar


28)bermimpi anda si tipu oleh kawan baik
Jawapan: suatu perkhabaran yang baik.


29) bermimpikan keasih hati
Jawpan:alamat kasih diantara anda akan berkekalan


30) jika anda brmimpi dikalungi dengan kalungan bunga?
Jawapan: nda akan lebih maju dari hari hari yang terdahulunya



faktor kebodohan dan kerosakan otak terjadi

By : Cerita Farjannah

1) tidak bersarapan
 Sarapan di pagi hari dengan nasi membuat tubuh memperoleh glukosa yang cukup melalui darah, glukosa dialirkan ke dalam otak sehingga otak dapat bekerja secara optimum

2) makan makanan yang berlebihan

Makan yang berlebihn akan menukarkan glukosa menjadi lemak tepu yang akan membebani pembuluh otak dan dapat melemahkan kerja otak kerana kurangnya mendapat oksigeen dan glukosa yang segar

3) merokok.

Rokok dan asap rokok menyebabkan sel sel otak terbakar dan dapat menjadikan salah satu penyebab terjadinya penyakit Alzheimer

4)Tidur berlebihan

Tidur sangat baik untuk merehatkan krja otak, namun apabila berlebihan dapat menyebabkan sel sel otak mati terutamanya terutamanya jika kita tidur dalam keadaan menutup muka , maka otak lbih menerima karbondioksida dan akan merosakkan otak serta daya fikir seseorang.

5)Jarang berfikir


Jarang brfikir bererti jarang menggunakan otak , maka akan melemahkan kemampuan otak dan menyebabkan kebodohan perkembangan otak juga berembang melalui pendidikan secara emosi

- Copyright © Cerita Farjannah - cerita farjannah - Powered by Blogger - Designed by de lala -