Popular Post

shortcut yang menarik untuk keyboard pc

By : Cerita Farjannah
Assalamualaikum dan salam sejahtera, hari ini saya ingin berkongsi tentang shortcut –shortcut yang terdapat dalam keyboard korang untuk pc korang.... apa yg terkurang kelak korang tolong komen dan tambahan ye.. shortcut ini boleh diguna untuk windows 7 dan xp.

1.       CTRL +C = copy  dokumen ataupun gambar
2.       CTRL + X = untuk ‘cut’ dokumen dan lain lain
3.       CTRL +V= untuk paste benda yang kita dah ‘cut’ ataupun bahan yang telah kita copy
4.       CTRL +O= untuk buka file
5.       CTRL +A= untuk pilih (select) semua content yang ada dalam windows atapun mana mana page
6.        CTRL +Z= untuk batalkan task yang kita buat sebelum ini
7.       CTRL +S= simpan fail
8.       CTRL +ESC=  masuk dalam menu-menu windows kita
9.       CTRL +à= pergi ke perkataan seterusnya
10.   CTRL +ß= pergi ke perkataan sebelumnya
11.   CTRL +F= cari dokumen.
12.   CTRL +H= cari dan gantikan ayat
13.   CTRL +B= tebalkan text yang dikehendaki
14.   CTRL +I= italics text yg dikehendaki
15.   CTRL +U= menggariskan ayat yg dikehendaki
16.   CTRL + (+)= zoom in
17.   CTRL + (-)= zoom out
18.   ALT + TAB= pilih diantara aplikasi yang terbuka.
19.   ALT+ F4= menutup sesuatu aplikasi yg dibuka
20.   ALT+D = pergi kepada ‘adress bar’



 #maafkan saya, saya tak mahir nak terngkan dalam bahasa melayu yg betul.. tak tahu istilah yg sebenar la katakan.. kalau keliru Tanya je ok? Maaf atas segala salah dan silap…SYS..

Tafsiran di sebaik mimpi siri 3

By : Cerita Farjannah
Assalamualaikum dan salam sejahtera, hari ini saya akan berkongsi sedikit tentang tafsiran di sebalik mimpi siri 3 yang akan membincangkan tentang mimpi terhadap haiwan. Diharap ilmu yang dikongsi akan dimanfaatkn sebaik mungkin dan janganlah terlalu mempercayainya kerana ia adalah Cuma tafsiran. Berdoalah kepada Allah untuk memohon petunjuknya. credit kepada cik puspawati




tafsiran di sebalik mimpi siri 2

By : Cerita Farjannah
tafsiran di sebalik mimpi siri 2


1) Apa pula ertinya jikalau anda bermimpi gigi anda tanggal atau anda mengdakan kenduri?
Jawapan: akan ada keluarga anda yang akan sakit tenat dan meninggal dunia


2) apa pula tafsirannya jikalau anda bermimpi baha rumah anda kebakaran?
Jawapan: alamatnya akan tiba kekayaan yang akan datang berlarut larut.


3)jikalau anda bermimpi kereta mayat lalu dihadapan anda?
Jawapan: alamatnya semua yang nd usahakan akan membuahkan hasil

4) maksud jikalau anda duduk di jambatan?
Jawpan:alamatnya anda akan menerima rezeki

5) bermimpi jikalau anda sedang duduk di dalam dua atapun trtidu di dalam gua?
Jawapan: anda akan menerima suatu peluang baru yang kelak membahagiahkan hidup anda selama lamanya

6)maksud jikalau anda bermimpi naik motor?
Jawpan: alamat semua yang dcita citakn akan menjadi kenyataan

7) bermimpi bahawa anda menjadi pengantin baru?
Jawapan: alamat akan mendapat duit ataupun kesusahan

8) Jikalau and bermimpi  orang sakit menzarahi rumah anda?
Jawpan: alamat akan mendapat sakit ataupun halangan

9)jika anda bermimpi mendapat pelajarn ataupun teladan daripada orang sakit yang menzirahi anda?
Bermaksud anda akan lepas dari penderitaan dan kesusahaan

10) jikalau anda bermimpi anda mencuci muka?
Jawapan: alamat akan dihindar daripda kesusahan yang telah dihadapinya selama ini.

11) jikalau anda bermimpi duduk atau menghampiri penjara.
Jawapan: akan bebas daripada kesusahan yang mmbelenggu hidupnya selama ini.


12) bermimpi memukul isteri anda
Jawapan: akan brlaku kehancuran dalam rumahangga yang anda bina selama ini.


13) Maksud jikalau anda makan sambil berlari?
Jwpan: rezeki yang besar akan mendatangi anda


14) maksud jikalau anda bermimpi dikejar oleh orng yang jahat?
Jawapan:alamatnya akan mendapat rezeki dan jika anda peniaga, maka segala barangan perniagaan akan laris trjual.


15) bermimpi berassa anda tidur di tanah?
Jawapan: alamatnya hatinya akan susah dipengaruhi oleh orang lain.


16)bermimpi bahawa darahnya keluar daripada jarinya?
Jawapan:alamat akan mendapat wang dan harta


17)bermimpi merasa kepalanya bertanduk dua?
Jawapan:akan naik pangkat dan naik gaji


18) bermimpi merasa kepalanya brtanduk Satu
Jawapaan:akan mendapat celaka


19)bermimpi melihat matahari dan bulan bertemu?
Jawapan: insyaallah anda akan mendapat anak dan soleh dan solehah


20)bermimpi melihat tanah atau gunung runtuh
Jwapan: akan mendapat kesusahan yang mesti dicri jalan keluarnya secepat mungkin bagi mengelakkan sesuatu yang buruk daripada terjad.


21) bermimpi anda membongkar kubur orang mati
Jawapan: akan beruntung dalam Sesutu perkara


22: bermimpi melihat langit terbelah
Jawapan: akan menghadapi kematiaan orang tua anda


23)bermimpi anda bergaduh dengan saudara atau adik beradik sendiri
Jawapan:segala yang anda usahakan insyaAllah akan membuahkan hasil


24)bermimpi melihat orang perempuan membawa isau
Jawapa: ada akan menimang cahaya mata


25) bermimpi mencuc muka di sinki
Jawapan: akan segera dipinang dan bertemu jodoh


26) bermimpi rumah anda begitu terang
Jawpan: akan menghadai kesukaran


27)tembok rumah roboh
Jwapan:apa yang telah dikerjakan akan menerima kerugian yang amat besar


28)bermimpi anda si tipu oleh kawan baik
Jawapan: suatu perkhabaran yang baik.


29) bermimpikan keasih hati
Jawpan:alamat kasih diantara anda akan berkekalan


30) jika anda brmimpi dikalungi dengan kalungan bunga?
Jawapan: nda akan lebih maju dari hari hari yang terdahulunya



faktor kebodohan dan kerosakan otak terjadi

By : Cerita Farjannah

1) tidak bersarapan
 Sarapan di pagi hari dengan nasi membuat tubuh memperoleh glukosa yang cukup melalui darah, glukosa dialirkan ke dalam otak sehingga otak dapat bekerja secara optimum

2) makan makanan yang berlebihan

Makan yang berlebihn akan menukarkan glukosa menjadi lemak tepu yang akan membebani pembuluh otak dan dapat melemahkan kerja otak kerana kurangnya mendapat oksigeen dan glukosa yang segar

3) merokok.

Rokok dan asap rokok menyebabkan sel sel otak terbakar dan dapat menjadikan salah satu penyebab terjadinya penyakit Alzheimer

4)Tidur berlebihan

Tidur sangat baik untuk merehatkan krja otak, namun apabila berlebihan dapat menyebabkan sel sel otak mati terutamanya terutamanya jika kita tidur dalam keadaan menutup muka , maka otak lbih menerima karbondioksida dan akan merosakkan otak serta daya fikir seseorang.

5)Jarang berfikir


Jarang brfikir bererti jarang menggunakan otak , maka akan melemahkan kemampuan otak dan menyebabkan kebodohan perkembangan otak juga berembang melalui pendidikan secara emosi

Tafsiran Di sebalik mimpi siri 1

By : Cerita Farjannah


1) kalau anda bermimpikan keluarga
-maknanya ialah anda akan berusaha dalam sesuatu perjuangan

2) mimpi hidup bahagia dalam keluarga
-ertinya anda mengalami keuntungan dalam keseluruhan keluarga anda yang lain

3) jika bermimpi isteri anda mengandung
alamat kurang baik, ada aral yang bakal datang

4) jjika bermimpi isteri bergaul dengan orang lain
-tanda akan mengalami kerugian

5)bermimpi memeluk isteri sendiri
-tanda akan dikurniakan rezeki

6) bermimpi memeluk isteri orang lain
-alamat akan timbul suatu keuntungan yang selama ini anda bekerja keras untuk mendapatkannya

7)jika anda bermimpi isteri anda bersalin
-alamat anda akan mendapat rezeki besar

8)jika anda bermimpi berjalan-jalan dengan isteri anda
-tanda akan berlakunya perselisihan faham.

9)jika anda mimpi bertengkar dengan isteri
-kesihatan badan anada akan terganggu

10)jika anda bermimpi mendukung anak kecil
-akan mendapat kerugian dan kesusahan

11)jika mimpi kedua suami isteri manda bersama-sama didalam air
-akan mendapat keuntungan dalam usaha yang dijalankan

11)jikalau bermimpi anak meninggal dunia
-akan timbul pertengkaran dalam rumahtangga

12) jika bermimpi suami isteri bergaduh
-akan merembukkan sesuatu urusan yang dipandang sangat penting

13) jika anda bermimpikan ayah anda
maknanya segala kesusahan anda tidak akan terganggu

14) jika anda mimpi berhubungan dengan melihat, memelihara atau mempunyai anak sendiri
-anda akan selalu beruntung  terutamanya anda dengan anak yang lelaki

15) jika anda mimpi anak yatim
-maka hidup anda akan penuh dengan kegembiraan

16) jika anda bermimpi memeungut anak yatim
-tandanya rezeki dan harta akan datang

17) jika anda bermimpi mengunjungi rumah anak yatim
-anda menerima khabar baik dari pihak keluarga

18) jika anda bermimpikan seorang bujang
-alamat suatu perkahwinan si tengah laut, ertinya membangun istana di udara

19) jika anda bermimpi sedang bercakap-cakap dengan gadis
-bererti anda akan mengalami kehidupan yang indah dihari -hari yang akan datang

20) jika anda mimpi menjadi hakim
pendirian yang tidak dapat sambutan daripada kawan

21) dan jika anda bermimpi melihat hakim
-maka kedudukan anda dalam pejabat diberikan tempat yang tinggi oleh majikan

22) jika anda mimpi melihat ibu anda
-bererti anda akan mencapai kejayaan dalam usaha anda yang begitu sukar

23) jika anda mimpi mendengar suara ibu anda
-bererti akan tiba berita berharga untuk anda

24) jika mimpi menulis surat untuk ibu anda
- akan menerima banyak jasa dan kehormatan

25) jika mimpi melihat isteri
-kasih sayang di antara suami isteri tidak akan berkurang sepanjang masa. jika yang bermimpiitu orang bujang maka jodohnya sudah dekat.

26) mimpi orang tua yang selalu dilihat dalam mimpi
-bererti segala usahanya akan berjaya.

27) mimpi melihat orang mati
-akan mendapat kesusahan dalam hatinya

28) jika mimpi melihat orang kedekut yang sedang menghitung-hitung wangnya
-berhati-hailah ketika berhadapan dengan orang yang ingi cepat kaya.

29) kalau anda sendiri yang bermimpi menjadi orang kedekut
-menunjukkan anda terlalu memikirkan keperluan diri sendiri maka dalam hal ini anda harus berhati-hati di hari yang mendatang

30) kalau anda bermimpi bertemu dengan seorang perempuan
-anda akan mendapat senjata dalam perjuangan anda

31) jika anda bertemu dengan orang suci
-kehidupan akan damai dan aman

32) jika anda bertemu dengan orang yang garang
-persahabatan yang anda ingin jalinkan membolehkan anda menemui orang-orang penting dalam bidang sosial an perniagaan

33) jika bermimpi menyelam dalam air
-alamat akan beroleh nikmat.

34) jika bermimpi tiang rumah anda rebah
-beroleh kesusahan yang teruk dalam hidup.




#jika anda ingin menyanyakan sesuatu maksud disebalik mimpi anda, silahkan komen di bawah insyaAllah, saya akan menjawabnya.

8 penipuan yang ibu kita sering lakukan ketika kita kecil

By : Cerita Farjannah
ibu kita tahu yang terbaik untuk kita. yeah!! ibu kita tahu yang terbaik, tapi tidak dinafikan ibu kita pernah menipu kita waktu kita kecil..kan3.. ce korang tengok contoh-contoh gambar di bawah ini. dan pernahkah korang mengalaminya??



#1  "Ibu boleh tolong guntingkan rambut awak ni!! ibu kan seorang penggunting rambut yang terbaik"!
habislah rambut korang, tapi apa pun ianya percuma.



#2  le mommy: "Jom pergi beli aiskrim"
mari dapatkan suntikan insulina awak sekarang!


#3 le mom: jangan tonton tv! nanti otak kau tambah lembab!

fakta itu salah! menonton tv dapat meningkatkan ilmu pengetahuan.


4) le mom: mereka tu cemburu dengan kau sayang.
lol.. tak, mereka tu cuma kanak-kanak yang nakal dan yang suka membuli.


#5 le mom: "kita akan sampai kejap je lagi..."


dua jam kemudian: anda masih di kereta dan pada zaman kanak-kanak  dua jam itu boleh diibaratkan sebagai  8 jam.


#6  le mom: "wah, cantiknya lukisan anak mama!!"


lol! serius ni, lukisan ni hodoh!


#7 le mom:  kalau kau tak makan sayur ni, kau takkan membesar nanti!

.....ohhhh~

 #8 kecantikan seseorang itu boleh di lihat dari dalam dirinya!
lol! ini yang ada dalam diri manusia, darah, salur darah dan organ-organ lain.

Tag : ,

Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree

By : Cerita Farjannah




Korang tau ke Nabeel Fikree sekarang tengah mencari pemenang untuk Samsung Camera Digital Giveaway dia tu? Kalau korang tak tau, haaa mari sini saya kasi tau. Sebelum tu, saya nak bagitau korang syarat nak join giveaway ni pun senang je.


Giveaway ni dibuat sebagai tanda terima kasih kepada pembaca blog nabeelstories katanye. Saya malas nak cakap panjang lagi, terus je bagi korang baca syaratnya :

  1. Follow blog NabeelStories.com
  2. Buat satu entri bertajuk Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link penyertaan pada ENTRY INI sahaja

Macam mana? Senang je kan? Saya join ni pun sekadar ingin mencuba nasib. Manalah tau kot2 terpilih dapat jugak posing depan kamera baru hari2. Hehee..


TARIKH TAMAT PENYERTAAN : 20 Jun 2013





seorang gadis ditumbuk kerana menyerupai taylor swift

By : Cerita Farjannah

seorang gadis yang bernama xenna kristian di tumbuk kerana menyerupai gaya penyanyi terkenal Taylor Swift. kejadian tersebut berlaku di north shropshire college di england ketika xenna hendak pergi ke sekolah. dia melaporkan bahawa telah diserang oleh pelajar di kolej tersebut yang tidka menyukainya. xenna berkata bahawa punca serangan tersebut adalah disebabbkan cemburu.

xenna kristian look alike taylor swift



xenna kristian look alike taylor swift



- Copyright © Cerita Farjannah - cerita farjannah - Powered by Blogger - Designed by de lala -