Popular Post

Archive for Mei 2013

8 penipuan yang ibu kita sering lakukan ketika kita kecil

By : Cerita Farjannah
ibu kita tahu yang terbaik untuk kita. yeah!! ibu kita tahu yang terbaik, tapi tidak dinafikan ibu kita pernah menipu kita waktu kita kecil..kan3.. ce korang tengok contoh-contoh gambar di bawah ini. dan pernahkah korang mengalaminya??



#1  "Ibu boleh tolong guntingkan rambut awak ni!! ibu kan seorang penggunting rambut yang terbaik"!
habislah rambut korang, tapi apa pun ianya percuma.



#2  le mommy: "Jom pergi beli aiskrim"
mari dapatkan suntikan insulina awak sekarang!


#3 le mom: jangan tonton tv! nanti otak kau tambah lembab!

fakta itu salah! menonton tv dapat meningkatkan ilmu pengetahuan.


4) le mom: mereka tu cemburu dengan kau sayang.
lol.. tak, mereka tu cuma kanak-kanak yang nakal dan yang suka membuli.


#5 le mom: "kita akan sampai kejap je lagi..."


dua jam kemudian: anda masih di kereta dan pada zaman kanak-kanak  dua jam itu boleh diibaratkan sebagai  8 jam.


#6  le mom: "wah, cantiknya lukisan anak mama!!"


lol! serius ni, lukisan ni hodoh!


#7 le mom:  kalau kau tak makan sayur ni, kau takkan membesar nanti!

.....ohhhh~

 #8 kecantikan seseorang itu boleh di lihat dari dalam dirinya!
lol! ini yang ada dalam diri manusia, darah, salur darah dan organ-organ lain.

Tag : ,

Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree

By : Cerita Farjannah




Korang tau ke Nabeel Fikree sekarang tengah mencari pemenang untuk Samsung Camera Digital Giveaway dia tu? Kalau korang tak tau, haaa mari sini saya kasi tau. Sebelum tu, saya nak bagitau korang syarat nak join giveaway ni pun senang je.


Giveaway ni dibuat sebagai tanda terima kasih kepada pembaca blog nabeelstories katanye. Saya malas nak cakap panjang lagi, terus je bagi korang baca syaratnya :

  1. Follow blog NabeelStories.com
  2. Buat satu entri bertajuk Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link penyertaan pada ENTRY INI sahaja

Macam mana? Senang je kan? Saya join ni pun sekadar ingin mencuba nasib. Manalah tau kot2 terpilih dapat jugak posing depan kamera baru hari2. Hehee..


TARIKH TAMAT PENYERTAAN : 20 Jun 2013





seorang gadis ditumbuk kerana menyerupai taylor swift

By : Cerita Farjannah

seorang gadis yang bernama xenna kristian di tumbuk kerana menyerupai gaya penyanyi terkenal Taylor Swift. kejadian tersebut berlaku di north shropshire college di england ketika xenna hendak pergi ke sekolah. dia melaporkan bahawa telah diserang oleh pelajar di kolej tersebut yang tidka menyukainya. xenna berkata bahawa punca serangan tersebut adalah disebabbkan cemburu.

xenna kristian look alike taylor swift



xenna kristian look alike taylor swift



Andaian VS realiti: Gambar yang diambil dengan menggunakan telefon bimbit

By : Cerita Farjannah

Andaian dan realiti: gambar yang diambil menggunakan telefon bimbit. Pernah tak korang ambil gambar guna telefon bmbit korang dan hasilnya bukanlah seperti yang diandaikan? kecewa bukan? lainlah kalau anda pengguna handphone canggih tu.. mungkin masalah ni kurang sikit kan..apa pun. layan gambar dibawah ni dan ce komen sikit, pernah tak komen alaminya?. 



#1
Andaian VS realiti: Gambar yang diambil dengan menggunakan telefon bimbit
moment nak mengambil gambar pemandangan dari kapal terbang

#2
Andaian VS realiti: Gambar yang diambil dengan menggunakan telefon bimbit
detik nak tangkap gambar makanan yang baru dimasak.

#3
Andaian VS realiti: Gambar yang diambil dengan menggunakan telefon bimbit
moment nak ambil gambar kawan yang tengah menari break dance bagai tu


#4
Andaian VS realiti: Gambar yang diambil dengan menggunakan telefon bimbit
angan-angan nak ambil gambar majlis sambutan ulang tahun dengan bergaya. tapi inilah gaya yang di dapat


#5

Andaian VS realiti: Gambar yang diambil dengan menggunakan telefon bimbit
moment nak ambil gmabar kucing kita yang comel
 #6
Andaian VS realiti: Gambar yang diambil dengan menggunakan telefon bimbit
nak ambil gambar kenangan waktu menghadiri konsert




10 Gambar yang anda kena tengok berkali-kali baru faham

By : Cerita Farjannah
di bawah ini menunjukkan koleksi gambar yang diambil dengan cara yang akan membuat orang salah sangka. tak percaya? perhatikan  semua gambar di bawah ini dan nyatakan expresi pertama anda.. semoga korang berjaya cam gambar-gambar di bawah ye!!  

10 Gambar yang anda kena tengok berkali-kali baru faham
gambar ni bukanlah gambar porno. ia hanyalah kengan seorang wanita. jangan salah sangka.






10 Gambar yang anda kena tengok berkali-kali baru faham
gambar ini bukanlah menunjukkan semua pasangan itu adalah kerdil, tetapi sebaliknya ci pengantin perempuan duduk di peha suaminya.


10 Gambar yang anda kena tengok berkali-kali baru faham
gambar ini bukanlah menunjukkan seorang wanita dengan lengan yang berbulu





10 Gambar yang anda kena tengok berkali-kali baru faham
gambar ini bukanlah menunjukkan seorang budak-budak dengan wajah orang dewasa.




10 Gambar yang anda kena tengok berkali-kali baru faham
ni gambar bukanlah seorang kanak-kanak yang mempunyai kaki yang besar!





10 Gambar yang anda kena tengok berkali-kali baru faham
tangan dan kaki wanita ini adalah berbeza.





10 Gambar yang anda kena tengok berkali-kali baru faham
ini gambar bukanlah seorang wanita sedang mendukung seorang lelaki.




10 Gambar yang anda kena tengok berkali-kali baru faham
ini bukanlah gambar pasangan kembar siam yang bercantum badan.



10 Gambar yang anda kena tengok berkali-kali baru faham
lol!! lelaki ini sememangnya mempunyai kepala..




10 Gambar yang anda kena tengok berkali-kali baru faham
budak lelaki ini bukanlah di cium oleh perempuan tu.


Way to download scribd files for free (100% working)

By : Cerita Farjannah


hi there! today i wanna share to all of you on how to download scribd files for free. follow this few step and you will happy with the result later.

STEP 1
open scribd

STEP 2
create you free account ( better used facebook account)

STEP 3
upload some file or document to the scribd.

STEP 4
if you done with uploading some files to scribd you will gain a right to downloading files, book and so on in scribd.

STEP 5
select the files that u want to download.

STEP6
we're done!!


If you got any problem don't be so shy to ask me ok ^-^





Golongan Manusia Yang Mendapat Doa Para Malaikat

By : Cerita Farjannah


Golongan manusia yang mendapat doa dari para malaikat

5 Golongan manusia yang akan mendapat doa para malaikat 

rasulullah menjelaskan tentang malaikat dalam sebuah hadis:

Aku boleh melihat apa yang kamu tidak dapat lihat. Aku juga boleh mendengar apa yang kamu tidak dapat dengar. Langit mengeluarkan suara yang kuat dan ia patut melakukan sedemikian. tidak apa tempat seluam empat jari pun dilangit kecuali dipenuhi dengan para malaikat yang sedang sujud. jika kamu mengetahui perkara ini, nescaya kamu akan kurang ketawa dan banyak menangis
malaikat sentiasa taat menunaikan perintah Allah. merujuk kepada ayat 7 dan 8 dalam surrah Ghafir, diceritakan bahawa para malaikat yang memikul arasy yang berada disekelilingnya sentiasa bertasbih dan memuji Allah dan memohon keampunan bagi orang-orang yang beriman.

mereka berdoa: "wahai tuhan kamu, rahmatmu dan ilmu mu meliputi segala-galanya. berilah keampun kepada orang-orang yang bertaubat serta mengikut jalan mu. peliharalah mereka daripada azab api neraka, dan masukkanlah mereka ke dalam syurga  "adn yang telah engkau janjikan. dan masukkanlah mereka bersama dengan orang yang layak di kalangan ibu bapa, isteri-isteri serta keturunan mereka. sesunggunya, engkau jua yang maha berkuasa lagi maha bijaksana.

antara golongan yang mendapat doa para malaikat ialah:

1) orang yang bersedekah di awal hari.
- setiap pagi dua malaikat akan turun. malaikat yang perkama berdoa : "ya Allah, gantikanlah harta orang yang bersedekah" dan malaikau yang satu lagi berdoa "ya Allah, hancurkanlah harta orang yang kedekut"
                                                                                                                           (hadis riwayat muslim)

2) Orang yang menanti-nanti waktu solat.
- seseorang yang duduk menanti waktu solat, selama mana dia tidak berhadas, maka malaikat terus mendoakannya: "ya Allah, ampunkan dosanya, Ya Allah, rahmatilah dia."
                                                                                                                              (riwayat al-bukhari)

3) Orang yang mendoakan saudaranya tanpa dia ketahui.
- "doa seorang muslim kepada saudaranya dalam keadaaan dia tidak mengetahui adalah mustajab."
- "setiap kali dia mendoakan kebaikan saudaranya, malaikat disisinya akan berkata: "amin, semoga Allah memperkenankan doamu, dan semoga engkau mendapat juga kebaikan seperti yang engkau pinta untuk saudaramu."
                                                                                                                                (Riwayat Muslim)        

4) Orang yang berwuduk sebelum tidur.
- " sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, maka malaikat disisinya akan berdoa; "ya allah, ampunilah hambamu si polan ini, kerana dia tidur dalam keadaan suci."
                                                                                                                             (Riwayat Ibn Hibban)

5)Orang Yang Menziarahi Orang Sakit
- "mana-mana muslim yang menziarahi saudaranya yang sakit, maka allah mengutus 70 ribu malaikat mendoakan nya daripada siang hingga ke senja, dan daripada awal malam sehingga ke subuh"
                                                                                                                         (Riwayat Ibn Hibban)

sumber: majalah al-ustaz edisi 12

Tonton Drama Broken Vow Secara Online

By : Cerita Farjannah

tonton drama bersiri filipina broken vow dari episode pertama hingga terakhir secara online.

broken vow



drama bersiri filipina yang dibintangi oleh pelakon terkenal Bianca King, luis Allandy Gabby Eigenmann and Rochelle Pangilinan telah mempunyai ramai penonton dan peminatnya yang tersendiri di Malaysia. kepada para peminat drama ini yang tertinggal salah satu daripada episode drama ini atau ingin mengetahui apakah penghujung dan pengakhiran cerita ini bolehlah menonton drama ini secara online. klik link di bawah untuk menonton secara online.



Hukum: Sekiranya Sumpah Tidak Akan Bernikah Selamanya

By : Cerita Farjannah

x nak nikah? rugi~


sumpah tidak akan berkahwin termasuk sumpah yang dimakhruhkan. perkhahwinan adalah satu sunnah daripada nabi muhammad. sesiapa yang tidak menyukai sunnah baginda, maka mereka bukan sebahagian daripada umat baginda.

janganlah hanya kerana kesalahan seorang lelaki kita membenci semua lelaki dan mengharamkan perkara yang dihalalkan.namun begitu, sumpah yang dilakukan tetap sah apabila memenuhi rukun dan syaratnya.

Jesteru, saudara wajib membayar kafarah apabila melanggar atau hendak menarik balik kalimat sumpah tersebut.


sumber: majalah al-ustaz edisi 12

Update Status Facebook menggunakan tulisan biru.

By : Cerita Farjannah
facebook


Update status anda di facebook menggunakan tulisan biru. Trik ini dah ramai yang mengetahui kan.. tapi tak apalah, saya sedakar ingin berkongsi kepada anda semua cara trik ini dibuat dengan berkesan. ikuti langkah-langkah yang bakal saya tunjukkan di bawah:

STEP 1
buka akaun facebook anda.

STEP 2
dans ekarang anda copy kode ini dan gantikan kode yang berwarna merah ini dengan status yang kamu ingin tulis.

              @[1: ]@@[1:[0:1: Akudankauadalahcintablogspot.com ]]

STEP 3
dah selesai!!! senang bukan. kalau status berwarna biru itu tidak menjadi bawa bersabar ya. kekadang bukan tak menjadi tetapi mengambil sedikit masa. tapi saya guranti kaedah ini menjadi 100%. SELAMAT MENCUBA.

Berprasangka Buruk Yang Dibolehkan Dalam Islam

By : Cerita Farjannah
prasangka buruk yang dibenarkan dalam islam
tidak dinafikan ada beberapa jenis sangka buruk yang diperlukan demi keselamatan diri. ia dinamakan sebagai berhati-hati atau "hazar".

contoh yang paling mudah, seorang pemandu kereta dikehendaki "berprasangka buruk" apabila melihat sebuah teksi dan bas di hadapan mereka. ia mesti bersiap kemungkinan kenderaan itu berhenti mengejut kerena ingin mengambil atau menurunkan pemumpang. ini jelas sangka buruk yang tidak berdosa.

demikian juga dalam proses majikan ingin mengambil kakitangan baru. biasanya pihak majikan akan membuat tinjauan rambang dan menghubungi beberapa orang bagi mendapatkan informasi berguna berkaitan calon.

saya masih ingin, saya pernah menerima resume sewaktu bertugas di institusi kewangan dulu. resume calon ini sungguh menarik.

namun mengikut prosedur, saya perllu menghubungi seseorang yang diyakini mengenali si calon sebelum memanggilnya untuk di interview. akhirnya kami tidak jadi memanggilnya untuk interview kerana rupanya calon tersebut mempunyai masalah mental. kami dapatkan komen beberapa orang lagi bagi memastikan maklumat yang diberi benar serta tidak berniat jahat .


sumber: majalah al-ustaz edisi 12

- Copyright © Cerita Farjannah - cerita farjannah - Powered by Blogger - Designed by de lala -