Popular Post

Posted by : Cerita Farjannah Rabu, 4 Februari 2015



kml


Assalamualaikum dan salam sejahtera.. terdetik pulak hari ni nak share pasal kolej matrikulasi labuan.. so, bagi adik adik lepasan spm semua pasti nak juga tahu kan.. barang apa yg patut di bawa ke kolej kalau diizikan tuhan melanjutkan pelajaran di sini.. ok.. jannah tamau cakap bayak.. so i akan listkan semua benda yg saya rasa korang patut bawa memandangkan saya juga merupakan pelajar di kolej ini..

KEPERLUAN PERIBADI PELAJAR (MINIMUM)

Pelajar Lelaki

1. Kemeja berlengan panjang 5 helai ( untuk pakai seminggu)

2. Seluar panjang (slack) berwarna gelap 5 helai

3. Tali leher 1 helai

4. Baju Melayu (Pelajar Islam) 1 pasang  (tak payah bawa byk.. jarang sekali baju melayu ni korang pakai,,, seriuss)

5. Songkok (Hitam Sahaja -Pelajar Islam) 1 buah

6. Pakaian Sembahyang (Pelajar Islam) 2 pasang

7. Baju T berkolar 3 helai ( depand dengan awak je la ni.. biasanya baju ni korang akan pakai bila nak hadiri kelas malam)

8. Selimut 1 helai

9. Kasut kulit/ PVC 1 pasang

10. Kasut sukan 1 pasang

11. Sarung kaki 3 pasang

12. Seluar trek 2 helai

13. Keperluan peribadi yang lain seperti baldi, sepit kain dan lain lain boleh je beli kat sini..

14. Sarung bantal dan cadar
 

Pelajar Perempuan

1.Pakaian (sopan dan kemas) 3 pasang (ni pakaian harian korang.. )

2.Pakaian sembahyang (Pelajar Islam) 2 pasang

3.Baju T berkolar dan berlengan panjang 2 helai



serta item (8 -14) seperti untuk pelajar lelaki


cuma unuk pelajar perempuan muslim, korang hanya dibenarkan memakai baju kurung je masa nak pergi kuliah dan outing. so saya cadangkan bawalah baju kurung lebih daripada lima helai kalau anda sama macam saya yang liat nak cuci pakaian tiap hari. tapi, bagi pelajar bukan islam, anda diberi kelonggaran untuk memakai kemeja beserta skirt labuh bila nak outing..

sebelum terlupa, seterika, heater, dan periuk nasi.. boleh ka di bawa???

untuk seterika, saya cadang tak payah bawa... bikin berat jee.. kenapa?? satu bilik satu seterika dah cukup and kuota untuk seterika adalah 2 per satu bilik.. sebab kalau satu dorm semua pakai seterika pada masa yang sama maka berlakulah short circuit dan bergelaplah anda untuk sepanjang malam.... untuk heater, hah!! yang ni lebih baik masing masing ada supaya senang nak buat air atau massak maggi...

then untuk periuk nasi.. sebenrnya yang ini tak boleh bawa.. diharamkan.. tapi still kiterang bawa sebab nak jimat al maklumlah elaun rm250 jerr... kalau nak bawa benda terlarang tu pandai pandai la sorok eh..


kalau ada apa apa ang korang nak tanya sila komen kat bawa ye.. SAYA BANGGA MENJADI WARGA KML.. haha..


hah.. ni time kami attent program luar kml under unit koko.. sempoi kan pakaiaan kami..haa

ni buddys praktikum saya.. hee BP2T7..  saya just nak bagi cth pakaian yang korang akan gunakan bila nak pergi kuliah..

{ 25 comments... read them below or Comment }

  1. Assalualaikum kak. Nak tanya jeans boleh tak dibawa? Sebab ada entry blog yg lain state yg jeans boleh dirampas. Setiap kali outing wajib pakai baju kurung ? Tak boleh berblouse beskirt labuh camtu ? Sorry kalau banyak soalan, tapi khuatir sangat sbb tak pernah jauh dari family. Tandas ada setiap tingkat ? Air minuman disediakan atau perlu beli sendiri, yg mineral ? Internet dapat takkalau dkt dorm atau perlu cari makulmat dkt bilik siber tu je ? Heater tu electric kettle ke kak ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam dik... congrats sebab dpt masuk kml... secara undang2 jeans mmg x leh bawa... tapi x de la sampai kena rampas... kalau kantoi pakai.. outing kena banned untuk sebulan paling lama..

      setiap kali outing wajib baju kurung for muslim... tapi sem 2 dah byk yg tunjuk belang ..pakai blouse je..

      tandas setiap aras ada.. bahkan tandas disediakan d setiap zone... air minuman sedia sendiri

      internet langgan sendiri.. inteernet kolej d sediakan d blok tutorial je.. kalau nak internet kolej sila dapatkan password dari ketua praktikum

      ya..heater tu electric kettle..

      Padam
    2. nak tanya. internet boleh dapat dari bilik dorm tak?

      Padam
    3. sy batch 2014-2015.. waktu sy dulu, internet sendiri memang boleh dapat sampai ke dorm.. kalau nak harap wifi.. x sampai lah.. wifi paling kuat pun dalam bilik bacaan/rehat

      Padam
  2. KLAU pkai skirt lbuh tu, bju kna msuk dlm ke?? Leh ltk luar?

    BalasPadam
  3. time orientsi kena pakai baju apa

    BalasPadam
    Balasan
    1. baju yg kolej bekalkan... baju koko korang...

      Padam
  4. Jom Singgah Blog Saya

    Koleksi Resepi emak
    http://koleksiresepiemak.blogspot.com/

    Info Muzik Terbaru
    http://muzikmp3terbaru.blogspot.com/

    Info Filem Terkini
    http://filemhebat.blogspot.com/

    BalasPadam
  5. Salam. Nak tanya betul ke pelajar muslim perempuan wajib memakai tudung?

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum. saya nak tanya tentang elaun. elaun rm250/month tu dpt through apa and bila? cukup tak rm250 sebulan tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam.. ada borang yg akan diberikan.. sama ada korg nak terima elaun atau tak.. batch kami duit dibagi setiap bulan rm250 melalui bank rakyat yg ada di dlm kolej.. elaun rm250 cukup dik.. kalau pandai manage.. sebab apa akak ckp cukup.. sebab makanan murah di kafe,, terutamanya kafe A..

      Padam
  7. waktu pendaftaran tu mcm mna pakaian or kena pkai pkaian formal bg lelAKI???

    BalasPadam
  8. Muslim mesti pakai baju kurung? Boleh pakai blouse?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau ikut peraturan wajib.. tapi bole je pakai blouse..dgn syarat..sopan

      Padam
  9. Salam.Nak tanya,kalau saya nak beli barang online semasa tinggal kat hostel,macam mana nk tulis alamatnya ye?Alamat hostel atau apa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam.. tulis alamat 'one stop centre' kolej kml .. dalam orentasi ada di beritahu alamat dgn lebih detail

      Padam
  10. Hai, bole tak pakai bju kemeja + slack? Bkn skirt labuh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hai.. perempuan x dibenarkan pakai slack... hehe.. kemeja+skirt ja..

      Padam
  11. Hai, boleh pakai kemeja + slack? Selain skirt labuh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hai.. kalau perempuan tak dibenarkan.. skirt labuh ja..

      Padam
  12. Nak tanya, pelajar non-muslim prmpuan bleh free hair tak?

    BalasPadam

Komen Anda amatlah Dihargai, Segala Komen Adalah tanggungjawab Individu tersebut.

- Copyright © Cerita Farjannah - cerita farjannah - Powered by Blogger - Designed by de lala -