Popular Post

Posted by : Unknown Rabu, 16 Mei 2012

Tips Dating Dalam Talian Tips Sebelum Bertemu 

1. Ketahui seseorang dgn mendalam terlebih dahulu sebelum mengambil keputusan untuk bertemunya. 
2. Gunakan e-mel, chat, ICQ atau Netmeeting terlebih dahulu utk berkomunikasi. Jgn terlebih awal memberi nombor telefon anda kerana anda tidak benar2 mengenali rakan siber baru anda itu. 
3. Cuba bertanya soalan2 yg boleh membantu anda mengenali mengenai seseorang terlebih dahulu , samada dia emrupakan pasangan yg anda cari.
4. Anda juga patut bertanya sebanyak mungkin soalan sehingga anda benar2 mengenali personaliti seseorang itu. 
5. Sentiasa simpan maklumat yg pasangan baru anda beritahu mengenai dirinya dan pastikan maklumat2 tersebut tidak berubah apabila anda bertanyakan di waktu lain. Ini penting utk memastikan dia bersikap benar atau tidak. 
6. Kebiasaannya terdapat dua golongan dalam masyarakat Internet. Golongan pertama ialah mereka yg suka menyamar dan tidak mendedahkan identiti mereka. Mereka ini mempunyai niat2 tertentu bersikap demikian. Manakala golongan kedua pula ialah mereka yg sentiasa bersikap jujur. Golongan ini berpendapat memandangkan mereka tidak dapat dilihat oleh org lain, tiada sebab mereka perlu berpura2. 
7. Jgn mudah percaya kepada sesiapa sahaja walaupun orang yg anda hubungi melalui Internet kelihatan seperti benar2 memahami diri anda. Ini kerana masih banyak orang yg berpura2 dalam Internet. 
8. Jgn memandang dating terlalu serius kerana ia hanya tempat anda mencari teman baru. Anda masih perlu berjumpa secara fizikal utk benar2 mengenali pasangan anda. 
9. Anda boleh memberi maklumat yg anda inginkan tetapi jgn mendedahkan maklumat peribadi anda seperti alamat rumah, sekolah, telefon atau tempat kerja. Apa yg penting maklumat seperti apa yg anda suka dan tidak suka dan bukannya maklumat alamat rumah atau tempat kerja anda. Jaga2 jika individu tersebut mendesak utk mendapatkan maklumat peribadi anda. 

Tips Untuk Berjumpa Kali Pertama 

1. Anda hanya perlu berjumpa si dia selepas anda pasti dia merupakan orang yg anda cari dan minati. Jika tidak, terus saja menjadi rakan siber. 
2. Bertemu di tempat awam dan bawa rakan2 anda sekali. Jgn sekali-kali pergi seorang diri. 
3. Pastikan makanan dan minuman yg anda minum bersamanya selamat. Jgn sekali-kali pergi ke bilik air dan meninggalkan makanan di atas meja kerana anda tidak tahu kemungkinan sesuatu dimasukkan ke dalam makanan atau minuman ketika anda tiada. 
4. Apabila bertemu, orang yg anda jumpa merupakan org yg anda sering hubungi dalam talian. Anda boleh menanyakan soalan2 yg biasa anda gunakan ketika berbual di Internet. 
5. Jika anda rasa sesuatu tidak kena, elakkan perjumpaan itu segera. 

Tips Untuk Perjumpaan Seterusnya 

1. Teruskan perasaan was2 terhadap orang yg anda temui. Teruskan langkah berjaga2 seperti perjumpaan pertama. 
2. Dapatkan maklumat di mana beliau tinggal atau bekerja. Ini penting utk memudahkan anda mencarinya jika sesuatu berlaku. 
3. Dan anda kemudian perlu mengenalinya dengan lebih dekat seperti menilai gaya hidup dan keperibadiannya.

Leave a Reply

Komen Anda amatlah Dihargai, Segala Komen Adalah tanggungjawab Individu tersebut.

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Cerita Farjannah - cerita farjannah - Powered by Blogger - Designed by de lala -