Popular Post

Posted by : Unknown Jumaat, 21 September 2012Malam berselimut mendung, tapi hujan tak jua turun, hanya sesekali gemuruh petir yang menyapa dingin,,dingin,,, itu yang kurasa saat angin menyentuh kulit tubuhku. Sudah jam 11 malam tapi tak juaku rasakan mengantuk datang menyapaku.didepanku sang suamiku tengah duduk dg kaki bersilang, gelisah,resah dan ragu, itu yang dapat kutangkap.
aku memulakan pembicaraan,“abang kenapa…?”aku mencuba untuk bertanya manalah tahu kegelisahan suamiku boleh cair bahkan hilang bersama hembusan angin yang dingin ini.
” abang ingin berbincang sesuatu dengan sayang,, hal ini sangat penting….”
“Aneh la abang malam ni, biasanya kalau ada masaah abang akan cakap je.. ada apa sebenarnya ini sayang?” aku masih duduk santai, sambil sesekali minum teh yang masih suam.
”Tapi sayang janji ye,, janji kat abang yang sayang takkan marah,,dan ples jangan minta sesuatu yang abang tak boleh kabulkan, janji?”
“abang ni aneh sangat malam ini ,,,buat ayang takut je la..ada apa sayang?” aku berubah dari posisi dudukku dan mendekati suamiku. “Ada apa sayang? ayang bersiap-sedia untuk mendengar semuanya..ayang janji ayg takkan marah.. hee,"aku mengukir senyuman kecil.
“sayangggg….hmmm…abang…abang…hmmm....” sebelum membuka bicara sang suami minum sesaat, sambil menarik nafas panjang “Hmm…izinkan ayah menikah lagi…” kata suamiku dengan nada yang perlahan sambil agak menunduk.
“Hahaha…ish, abang nie nak bergurau ngan kita lah tu..” Jawabku santai sambil minum teh O itu lagi.
”sayang, dengar sini…abang serius ni…ayang tak bergurau ngan sayang.. abang sungguh-sungguh dengan apa yang abang lafazkan sekejap tadi, "sambil si suami memegang bahuku".
Aku baru sedar dengan apa yang aku dengar sekejap tadi…ternyata ini semua bukanlah mimpi dan aku tidak berkhayal ..suamiku memang serius…serius mengakan hasratnya.dan serius akan menikah lagi. Aku tak tahu harus menjawab apa dan bagaimana, yang pasti…udara mulai panas kurasakan, dunia seolah-olah mahu kiamat, aku masih terkejut dengan permintaan suamiku untuk menikah lagi, sehingga cangkir yang kupegang jatuh dilantai dan pecah seperti hatiku malam ini…
“Abang….benarkah…? semua ini hanya mimpi belaka bukan…??? awak saja nak bergurau dengan ayang kan!! iya kan!!. aku seperti tidak mempercayai semua ini.
" tidak sayang, pegang pipi abang…”jawab suamiku sambil mencuba menganggkat tanganku.Tak terasa air mataku mulai mengalir membasahi pipiku , semakin lama semakin deras bak curah hujan yang jatuh dari langit.
“kenapa abang lakukan semua ini terhadap ayang..? apa kurang hanya dengan satu cinta?”“Apakah abang sanggup berbuat adil..?ingat bang….semua perbuatan pasti dipertanggung jawabkan didepanNya nanti.”aku mengajukan pertanyaan tak henti-henti terhadapnya seperti seorang hakim yang bersoal dengan sang pesalah.
“abang sudah berfikir masak-masak.. abang yakin dengan keputusan abang, jangan lupa…Allah juga mengizinkan umatNya untuk menikah lagi, coba sayang baca QS.An-Nisa:3…..:maka nikahilah prempuan lain yang kamu cintai satu, dua, tiga atau empat". ….jadi tidak ada larangan kan sayang….”suamiku menjelaskan ayat Al-Qur'an ttg poligami terhadapku.
“apakah abang lupa akan sambungan ayat ? "Tetapi jika kamu tidak bisa berlaku adil maka nikahilah satu orang saja"…..abang...jangan mengambil ayat Al-qur’an hanya untuk kepentingan pribadi ingat itu..!!! dosa bang …dosa…!!!" aku menjawab dengan nada yang amat kasar disertakan dengan deraian airmata.
"Aku setengah mati bersuara menjelaskan pendirianku bahwa Allah sebenarnya tidak mewajibkan umatNya utk bernikah lebih dari satu, tapi hanya mengharuskan saja, itupun kalo umatNya boleh berbuat adil terhadap kedua-dua orang isterinya. Lalu bolehkah para lelaki hari ini berlaku adil?"
Apakah adil hanya dilihat dari luara sahaja..??? bagaimana dengan perasaan wanita jika suaminya berbagi cinta terhadapnya? Bukannya aku menolak ayat Allah yang satu ini…tp cuba difikir lagi…fikir lagi dgn jernih. Kata-kata itu yang berteriak dalam benakku tanpa sanggup aku ucapkan.Suamiku tertunduk saat aku tak henti-hentinya menyerang dengan dalil.
“sayang!! …!!!! Ini keputusan abang…!!! muktamad!! ! suara suamiku mulai meninggi, aku tahu suami mulai tertekan sama seperti yang kualami sekarang, dan aku diam… tapi pada hakikatnya…suaraku tak kalah hebat kencangnya, meledak-ledak bagai letusan gunugn berapi…
Malam itu merupakan pergaduhan yang sangat hebat bagi kami berdua, kami sudah lupa bagaimana cara untuk mengawal emosi ….tapi yang pasti…suamiku tetap kukuh pada pendiriannya….ya Allah….!!! Hatiku sakit!!!
Tak pernah terlintas dalam hatiku, kalau pada akhirnya hidupku akan begini. Sejak permintaan suamiku untuk bernikah sorang lagi, aku merasa bahawa aku adalah wanita paling malang didunia, aku merasa bagai aku seorang wanita teraniaya didunia yang fana ini , dan aku merasa tidak mempunyai kekuatan apapun. Ya Rabbi!!….kuatkan aku dalam menghadapi semuanya, kuatkan aku dalam menghadapi ujianmu, Ampunilah segala dosaku... Hanya kata-kata itu yg selalu bersenandung dalam hatiku.
Sejak itu hidupku seolah-olah tanpa pegangan, yang aku lakukan hanya menangis dan menangis tanpa bertindak apapun. Sadar dengan keadaanku yang sebegini rupa. "aku sedar semua ini hanya akan membuat hidupku hancur! bukan hidupku saja yang akan musnah.. aku bimbang hidup anak-anakku turut terkena tempiasnya..." bisik hati kecilku
Aku tidak mahu hancur dan menjadi insan yang lemah!….aku tak mahu hanyut dlm kesedihan….itu yang tiba-tiba ada dlm benakku, yang membuatku bangkit dan bangun dari tidur panjangku. Akupun bangkit untuk memujuk kembali hatiku yang tlah membeku karana kecewa.
Aku mencuba untuk bangkit dari mimpi buruk ini, aku mencuba sedaya upaya, walau mengambil masa.. tapi aku optimis yang aku boleh! Diantara kepingan hatiku, aku berusaha berdiri tegak walau aku tak kuat dan memerlukan dorangan dan sokongan moral.. Sebagai langkah awal, aku mengambil wudhu dan membaca alquran bagi memenangkan diriku yang telah tak tentu hala... Subhanallah…….. disaat aku memerlukan jawapan atas persoalan hidupku, ada secercah jawapan dariNya. Jawapan yang membuatku lega dan boleh tersenyum kembali.
“Kami tidak akan menurunkan Al-qur’an ini kepadamu agar kamu celaka” (qs.Thahaa:2) ayat ini yang telah membuatku tersenyum kembali, ayat ini yang telah membuatku kembali bersemangat untuk kembali dan …tentu banyak kalam Allah yg membuatku kembali berdiri teguh diatas jalannya.
Ya…aku boleh menerima semuanya sekarang walau aku masih memerlukan seseorang untuk menguatkanku.
“Apakah kamu tidak ingin masuk syurganya Allah..?” kalau kamu redha, iklas dan sabar, insyaAllah syurga dlm genggamanmu, tapi kalau kamu tidak mampu menghadapi ujian ini dengan sabar, kamu boleh mengajukan cerai...walau ianya dibenci Allah.”“
" Untuk menggapai syurga Allah, tidak hanya dengan jalan ini saja sarah, masih banyak lagi jalan yang boleh membawa kita menuju ke syurga Allah..?iya kan sarah?” nasihat seorang sahabat baik terhadapku.
“Ujian yang kamu hadapi sekarang ini adalah menunjukkan kamu kuat untuk menghadapinya ...Allah memberikan ujian ke atas umatnya sesuai dengan kemampuan umatNya… Allah maha tahu” jawab sahabatku dengan penuh kelembutan dan wibawa.
Itulah dialog antara aku dan sahabatku di saat aku tidak sanggup lagi untuk memendam masalahku seorang diri.
Dengan berbagai pertimbangan, akhirnya…akupun menyetujui dan merestui pernikahan suamiku. Keputusanku ini bukan bererti tanpa melalui perdebatan yang sengit, antara aku dan suamiku, juga antara aku dan batinku. Bahkan aku berkali kali meminta nasihat dgn orang yang aku anggap boleh menjawab dan memberikan aku jawapan kepada masalah yang aku hadapi tika ini. Dan aku tinggalkan semua rasa pedih dan sakit hati. Segala yang aku inginkan hanyalah demi kebaikan semua pihak.
Waktu yang telah ditunggu-tunggu oleh suamiku telah berkunjung tiba…aku sibuk menyiapkan segalanya…..ya segalanya!! …menyiapkan pernikahan suamiku, mulai dari urusan hal tetamu jemputan, catering sampai urusan bilik pengantin disebuah hotel terkemuka di petaling jaya.
semua ini tidak berat bagiku.. menyediakan semua ini..Yang paling berat adalah menyiapkan hati dan perasaanku agar aku boleh menerima semua ini bahkan sampai ke level ikhlas...
Disebuah masjid yang sudah tertata emas dan dingin, dengan karpet merah terhampar indah, tak lupa ada meja pendek ditengah dgn sebuah vas bunga nan cantik… aku duduk disebelah suamiku.
Para tetamu pun datang sebelum waktu yg telah ditetapkan, sesekali aku menghela nafas panjang…ada rasa sakit dan sesak yang kurasakan... benak ku bersuara, " sanggupkah aku menghadapi semua ini? "
Dan… mempelai wanita dengan memakai kebaya putih kelihatan sangat anggun dengan solekan moden yang telah bersedia untuk menjadi pendamping suamiku kelak.
Ya Allah….kuatkan aku…kuatkan aku, suara batinku tak henti-hentinya bersahutan, karana melihat suamiku bersanding dgn wanita lain. Teringat aku akan sumpah setia suamiku dulu, akan setia kepadaku hingga ke nafas terakhirku, namun.. *aku menghela nafas panjang*
tak boleh kudibendung lagi.. air mataku perlahan bercucuran seiring dengan desahan nafasku. “aku tak tahan ya Allah….kuatkan aku…kuatkan aku Allah…kembali lagi aku memohon kekuatan kpd Allah dari bilik hatiku!! semua ini kejap!! teriak hati kecilku.. namun akal warasku menafikan itu semua.
“Saya nikahkan ….binti….dengan mas kawin seperangkat emas dan seprangkat alat solat bidayar tunai..! saya terima nikahnya…..binti….dengan mas kawin RM 100 ringgit... sah…sah….aku.. aku.. hanya tertunduk sayu saat ijab kabul telah dikumandangkan, dan bererti pernikahan mereka telah sah dimata agama dan hukum….mereka telah sah menajdi suami istri.
Dan aku…??? Kembali air mataku mengalir tak terbendung dan lagi-lagi aku tak mampu untuk menahannya, tapi segera aku hapus dengan tissue yang aku genggam. Sejak dikumandangkannya ijab Kabul itu, akupun berubah status, yaitu menjadi istri tua.
Para undangan mengucapkan tahniah kepada kedua-dua mempelai, aku hanya tertunduk….sedih…disebelah suamiku. Untuk menghindari diri dari para tetamu, aku menyibukkan diri menyiapkan hidangan. Tapi sesekali aku melirik ke arah suamiku. Ya Allah… wanita itu sangat manja dan mesra dgn suamiku dan sesekali mereka tersenyum bahagia. Ingin rasanya saat itu aku menjerit,!! tapi aku segera meredakan emosiku karena aku tahu, amarah atau emosi itu datangnya dari syaitan laknatullah.
Setelah semua para tetamu meninggalkan majlis yang sederhana itu secara satu persatu, maka tinggallah kami bertiga... Aku, suamiku dan ….istri barunya. Kekok…ya! itu yang aku rasakan saat aku berada ditengah mereka. Dan aku merasa seperti orang asing dihadapan suamiku sendiri, walau suamiku berusaha untuk tersenyum. Entah senyum itu senyum kasih sayang atau senyum kemenangan….ya Allah…kuatkan aku….kuatkan aku…lagi-lagi kata-kata itu yang bersahutan dalam hatiku.
“abang…kenapa ayah masih berada disini, bukankah sudah ayang siapkan bilik pengantin abang tu? jum kita kesana dan kita lihat..manalah tau ada yang kurang ....,” kataku memecah kebisuan dan kekakuan.
“Oh iya sayang, jom kita kesana, tapi abang yakin sayang ni orang hebat yang boleh design bilik pengantin yang terbaik untuk abang.. kan3,” sahut suamiku diiringi langkahku menjalani koridor hotel menuju ke bilik pengantin yang telah kutempah beberapa hari yang lalu..Kami berjalan menyusuri lorong-lorong di hotel 5 bintang itu menuju ke bilik pengantin yang sudah aku tata sesuai dengan keinginan ‘adikku’ atau maduku!
Masih dengan bergayut manja istri muda suamiku mengikuti langkahku, diiringi senyumnya yang bahagia. Sesampai di bilik pengantin aku yang memasuki bilik terlebih dulu, kerana aku tidak mahu ada yang kurang. Aku segera membentangkan sajadah dan alat solat untuk melakukan solat sunat bagi kedua mempelai sebelum melakukan kewajibannya sbg suami istri, dan aku juga menyiapkan segelas susu untuk diminum berdua. Semua sudah aku atur dan aku persiapkan. Lalu aku segera menuju kepintu untuk meninggalkan mereka berdua, tapi …. suamiku menarik tanganku...

“sayang….. hanya kata itu yg terungkap dari bibir suamiku sambil memelukku erat. Dan aku merasakan air mata membasahi pipiku.

“abang kenapa ini?” bukankah ini hari bahagia abang?lakukan kewajiban abang, sebagaimana abang lakukan terhadap ayang dulu.”

Aku mencuba untuk memberi kekuatan padanya walau sebenarnya hatiku tidak ikhlas...

“sayang, maafkan abang ya….. abang tak bermaksud melukai hati sayang, abg langsung tak berniat nak menduakan dan menyakiti awak.” Jawab suamiku sambil memelukku lebih erat lagi.

“ tak apa lah..ayang faham sayang…” hanya kata-kata itu yang keluar dari mulutku kerana akupun tak sanggup lagi untuk meneruskan kata-kataku. Sakit dan entah apalagi yang aku rasakan saat itu.

“sayang orang hebat, sayang orang yang kuat, sedang abg ni lemah, jangan tinggalkan abg yee, tanpa sayang abg mungkin tidak akan mampu berdiri, abg masih tetap mencintai bunda,”

“bang…ayg juga mencintai ayah, dan sangat…justru kerana rasa cinta inilah ayg merelakan abg bernikah sorang lagi, lakukan kewajiban abg yaaa….ayg nak pulang, anak kita menunggu dirumah tu..takut mereka risau pulak kan..hehe.”

Sebelum suamiku menjawab aku segera melepas pelukannya, dan aku segera meninggalkan suamiku dibilik pengantin.Aku melangkahkan kakiku dengan secepatnya agar segera dapat meninggalkan tempat ini dan segera sampai dirumah.

Sesampai dirumah, aku tak kuasa lagi menahan rasa sesak didada.. segalanya aku tumpahkan dalam bilikku, aku menangis sekuatnya. Setelah merapatkan kepala ke dinding bilik aku kembali menangis. Tangisan jiwa yang tak mampu aku kendalikan. Jiwa yang menjadi rapuh kerana kecewa. Aku anggap diriku telah gagal dan tak mungkin bangkit lagi…… Dan dinding itu menjadi saksi bisu bagi air mata kepiluan yang menitisi bumi tempat aku menunduk. Air mata yang sepekat darah. Darah yang mengalir dalam nadi keputus-putusan. Padahal di atas atap rumahku purnama tengah bersinar.

Hari demi hari terus berlalu…… aku semakin menyedari dan menghayati kembali doa yang biasa aku ucapkan dalam hari-hari terberatku . Dari sana aku mengerti bahwa ketika sedih dan sakit hati, sesungguhnya sesuatu yang lebih baik sedang menantiku di masa depan.Ya Allah..

Bila Engkau mengetahui bahwa perkara ini lebih baik bagi agamaku, hidupku dan akhir urusanku kelak [dalam jangka pendek maupun panjang], maka takdirkanlah hal itu bagiku dan mudahkanlah aku untuk mendapatkannya, kemudian berkatilah aku dalam hal tersebut. Dan apabila Engkau mengetahui bahwa perkara ini tidak baik bagi agamaku, hidupku atau akhir urusanku kelak [dalam jangka pendek maupun panjang], maka jauhkanlah perkara tersebut dariku dan hindarkanlah diriku darinya, lalu takdirkanlah yang baik buat diriku bagaimana adanya, kemudian buatlah aku ini ridho atas ketentuanMu...Aamiin ya Allah...


TAMAT.

saya ada satu pertanyaan yang khas ditujukan kepada para wanita di luar sana? adakah anda rela dimadu seperti dalam cerpen ini?? tak salah nak berpoligami bagi lelaki yang cukup syarat dan kewangan.. cerpen diatas tiada kaitan dengan yang hidup mahupun yang mati... saya menyusun 10 jari meminta maaf jika ada pembaca diluar sana yang terasa ngan cerpen ini.. mendapat ilham daripada sebuah lagu, 

{ 57 comments... read them below or Comment }

 1. saya taknak dimadukan..
  tak relaaaa..

  BalasPadam
 2. sangat sedih. . .tapi kalau itu dugaan Allah berikan pada seorang wanita indahnya bila merelakan :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. tulah.. dalam 10000 mungkin hanya 10 yg sudi.. :(

   Padam
 3. alahaii , sdihnyaa . mgalir air mata aku baca . haha !

  BalasPadam
 4. harap tak jadi cenggini dlm hidup saya..

  BalasPadam
  Balasan
  1. aminn.. awak kan leh pasang 4..apa mau risau? haha

   Padam
 5. Balasan
  1. nnti cakap kat bakal suamia awak kay..kehkeh..:)

   Padam
 6. sedih la kak..

  -fyra-

  BalasPadam
  Balasan
  1. memang sedih..lagi sedih bila benda ni jadi kat diri kita sendiri...

   Padam
 7. thanks sebab promote kat saya suruh baca..puas hati baca cerpen nie.. bez..mampu mengalirkan air mata saya..

  BalasPadam
 8. Tak mungkin mampu untuk menanggung kesengsaraan seperti dia.. tak semua wanita mampu menjadi macam tu.. saya lebih rela sendirian.. lebih rela menyendiri dari di duakan.. Lelaki tak pernah mampu setia.. kenapa? soalan yang tiada jawapan.. Kenapa juga wanita yang tak sanggup bermadu yang menjadi perampas... Bertahan mungkin hanya untuk anak-anak.. Biar dia pilih isteri barunya..kerna jika dia cintai saya dia takkan jatuh cinta lagi..mungkin itulah tulang rusuk yang dia cari-cari selama ini.. saya rela berundur diri dan bahagia dengan hidup ni walaupun sendirian tanpa dia.

  BalasPadam
 9. saya rela ditinggalkan dari berkongsi..memang poligami itu dihalalkan dalam islam..tapi sungguh.jika terkena.hati ini sememangnya tidak mampu..huhu.
  tabah sungguh isteri yang dimadu ni.lagi2 isteri pertama..salute!

  BalasPadam
 10. salam..nice cerpen..sedih..tapi isterinya seorag yg tabah dan sabar..tp wanita juga ada hak tuk bersuara dlm hal berpoligami..lebih baik minta di cerai drpd kita terus cemburi dan menjejaskan iman kita..sesiapa yg pernah baca buku sebarkan cintaMU oleh uszh fatimah syarha..sgt membantu utk memahami soal berpoligami..:-)

  BalasPadam
 11. Tak sanggup!aku pecahkan kereta mercedes dia dengan lesung.sanggup dia tgk merc dia remuk,haaa...menikah lah lagi.

  BalasPadam
 12. Ehm..dlm kehidupan seseorg kat dunia ni pasti ada yg terjadi cuma kita je yg tak tahu..ada balasan yg menanti utk isteri yg membenarkn suaminya menikah lain..

  BalasPadam
 13. Bangang betol laki dia.fullstop!

  BalasPadam
 14. Sedihnya story ni...hanya mereka yg mampu akan diuji..

  BalasPadam
 15. sedihnye nangis bace ceriter nie...
  hakikat siapa yang mahu bermadu ???
  mampukah dari rase keterpaksaan tu menjadi ikhlas di tahap yg tinggi ???
  satu perkara yg saya belajar jangan membuat janji sbb kite tak tau apa yg akn berlaku pada masa depan..
  JGN MEMBUAT JANJI SEMASA TERLALU GEMBIRA DAN BERSEDIH..

  BalasPadam
 16. Dan jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan-perempuan yatim (apabila kamu mengahwininya), maka kahwinilah wanita-wanita (lain) yang kamu berkenan : dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan dapat berlaku adil[1], maka (kahwinilah) seorang sahaja[2], atau (pakailah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat (untuk mencegah) supaya kamu tidak membuat kezaliman.
  [Surah An-Nisa: 3]

  [1]. Berlaku adil ialah perlakuan yang adil dalam menanggung & melayani isteri seperti pakaian, tempat, giliran dan lain-lain yang bersifat lahiriah.

  [2]. Islam membolehkan poligami dengan syarat-syarat tertentu. Sebelum turun ayat ini, poligami sudah ada, pernah pula dijalankan oleh para Nabi sebelum Nabi Muhammad SAW. Ayat ini membataskan poligami sampai empat orang sahaja.

  BalasPadam
 17. Klau ini takdirnya,mohon Allah pkuatkn iman,tabahkn ht agar d permudhkan sgala,tp harap2 xbrlaku pkara ni,xmpu nk hdapi nt

  BalasPadam
 18. Milasee ddi kaum hawa
  Terkadang
  kita harus merelakan
  Apa yang menjadi keinginan kita
  Namu alloh tlah menyiapkan
  Apa yang terbaik buat hambanya......

  BalasPadam
  Balasan
  1. aku tak sanggup menghadapinya. Tapi itu yang aku sedang hadapi la ni. Mula awal tahun suami ku memujukku untuk cari lain. Sedang masalah anak kami yang lelaki tu sedang meruncing. Kaunselor dah kami jumpa, ustaz tu minta suami pertimbangkan untuk berpoligami, kerana masalah anak sekarang ni akan menjadi lebih buruk keadaannya. Ya Allah dia tetap mahu berpoligami. Aku rasa tak mampu meneruskan kehidupan yang lebih memedihkan. Tapi itu semua ketentuan Allah. Suamiku orang yang disegani, pilihannya ustazah lagi, tolonglah ustazah ...... jangan ambil suamiku.


   Padam
  2. Sy sedang menghadapinya skrg ini..sma mcm puan..mcm ustzah...ank msih kecil n blum bleh bjalan lg..tp knapa sy dipilih utk hadapi semua ni...

   Padam
 19. Walaupun dibolehkan dalam islam, sorang cukuplah...

  BalasPadam
 20. cukup sedih....tak rela aku dimadukan pada zaman ni,lebih baik bersndirian aje...bukan tak pernah bujangpun...yang penting kita dah rasa jadi alam baby..alam kanak kanak, alam remaja ,alam dewasa ,alam perkahwinan ,alam ibu tunggal/janda dah rasa semuanya,hebatnya jadi permpuan.....kalaula di zaman Nabi Muhammad SWT sya sanggup dimadukan kerana lu fikirkanla sendiri.........heee..jng marah....

  BalasPadam
 21. Sendih sngt lah cerita nie..blh bwa nangis nie..knpe dngn laki nie ha..xtau perasaan naluri Seorang perempuan nie ha xfapam lah..Sendih sngt smpai sakit hati pula... kpda kaun adam jangan pernah kecwa kaun hawa.. ingt tu..Asslamulaikm bye?? 

  BalasPadam
 22. tp klu hukum allah membnrkn mngapa kita perlu mnolak

  BalasPadam
 23. sedih sgt...aku sedang melaluinya..

  BalasPadam
 24. saya tak sanggup... saya bukan seorang perempuan yang kuat, tabah nak hadapi semua ini.

  BalasPadam
 25. Best..x kesah klu kene madu..asalkn suami blh adil n saksama..blh dpt payung emas di syurga nnt..n byk lg kelebihan.wallahuallam.

  BalasPadam
 26. Semoga kita tdak dimadukan amin.........

  BalasPadam
 27. Takkan pernah setuju...bagi aku laki yg kawin lain hanyalah untk kepentingan sendiri je..laki yg x setia pstu sbb nafsu sggup libat nabi muhammad saw...nabi kita kahwin empat ade sebab...mustahil ade laki yg setia dlm dunia nie...kalau ade hnye sebilangan kecil dlm sejuta.wlaupon dpt payung ems,itu tkkn mngubah prsepsi ak terhadap laki yg kawin laen sbb jatuh cinta kt pompuan lain...#sori sbb luahan hati ini..

  BalasPadam
 28. Allah saya mendoakan diri ni dan kalian semua wahai wanita agar kita dijadikan sempurna dan cukup kepada sang jodoh kita pemilik tulang rusuk yang dicari itu betul. Jodoh biar sampai syurga masih bertemu lagi.aminn

  BalasPadam
 29. Saya mencintai suami orang tapi x penah bercinta dengan dia. Saya punx ingin dimadu dan ingin jadi normal macam orang lain. Dan saya kasihankan isteri pertama dia kalau saya ajak dia kawen. Tapi cinta saya untuk dia terlalu besar melebihi keinginan dan rasa kasihan saya sehingga saya sanggup menjadi yang kedua. Saya tak pernah rasa hina menjadi yang kedua. Kerana itu lebih baik dari zina atau saya nikah dengan lelaki yang saya tak cinta kemudian saya nusyuz. Saya yakin hukum yang Tuhan tetapkan adalah memandang kebaikan untuk semua pihak dan bukan satu pihak sahaja. InsyaAllah saya cuba menjadi isteri dan madu yang baik bukan hempedu.

  BalasPadam
  Balasan
  1. zina tapi salahkan org. salahkan diri sendiri

   Padam
  2. Kalau rasa Cik yg buat pilihan jd nombor 2 ni betul, Jangan hebahkan. Jagalah hati org lain.

   Padam
 30. Taknak . . . moga bakal suami sy tak berpoligami . hahahahahahaha

  BalasPadam
 31. redhakan juga untuk suami berkahwin dgn yang ketiga. then baru adil utk isteri pertama yang kau sakiti. poligami adalah rukhsah. kaau suami bekalkan pembantu rumah buat isteri pertama alhamdulillah. kalau tidak, tatkala anda bermadu kasih, isteri pertama tonggan langgang menyempurnakan anak seorang diri. syabas atas keputusan anda. moga Allah pelihara anak2 perempuan anda di hari muka

  BalasPadam
 32. kenapa nak berzina? salahkan org lain jika diri berzina? manusia suka salahkan org lain atas keputusan sendiri. dosa kongsi dgn isteri kekasih..

  BalasPadam
 33. Bagi saya...saya akan izinkan suami saya berkahwin lain kalau itu kemahuan suami saya...pada pendapat saya,sebagai seorang isteri kita x ada hak nak halang kemahuan suami kita sbb dlm islam pun membenarkan kahwin 4...dan satu kunci kebahagian di dalam perhubungan adalah 'kepercayaan'..bagi saya...saya akan percaya bahawa cinta suami saya sama rata dengan madu saya...

  BalasPadam
 34. Tapi saya berdoa kepada Allah supaya suami saya x akan menduakan saya

  BalasPadam
 35. Ya Allah,sedih sekali ...
  Sampai saya tidak bisa menahan air mata ...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ ...

  BalasPadam
 36. Mmg sedih..tak tahan air mata nk nangis😭😹

  BalasPadam

Komen Anda amatlah Dihargai, Segala Komen Adalah tanggungjawab Individu tersebut.

- Copyright © Cerita Farjannah - cerita farjannah - Powered by Blogger - Designed by de lala -